Wykonanie
            To kolejna potrawa z 
serii - smaki dzieciństwa - bo kto jej nie pamięta ze swojego domu? Nasze Mamy i Babcie robiły takie dania a teraz my robimy je swoim dzieciom. Ale starsze Żarłoki też taki 
ryż baaardzo lubią :-)

składniki:1 szklanka 
ryżu - ja użyłam białego, długoziarnistego1 łyżeczka 
masła3 - 4 duże 
jabłka3 - 4 łyżki 
soku z cytryny1 łyżeczka 
przyprawa 'karmel z wanilią'1 łyżeczka 
cynamonu mielonegokilka łyżek 
jogurtu greckiegodo smaku: 
cukier, 
sólsposób przygotowania: 
ryż dobrze wypłukałam - trzeba płukać zimną 
wodą aż wypływająca 
woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl. 
wody, dodałam 
masło, 1 łyżeczkę 
soku z cytryny i 1/3 łyżeczki 
soli. Gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z ok. pięcioma łyżkami 
jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej), 
cukrem (do smaku - jak kto lubi) i 
przyprawą "karmel z 
wanilią".W czasie gotowania 
ryżu obrałam 
jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam 
sok z cytryny, 1 łyżkę 
cukru i troszkę 
wody, 3 - 4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.Nałożyłam porcje 
ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi 
jabłkami i oprószyłam 
cynamonem.