Wykonanie
To kolejna potrawa z
serii - smaki dzieciństwa - bo kto jej nie pamięta ze swojego domu? Nasze Mamy i Babcie robiły takie dania a teraz my robimy je swoim dzieciom. Ale starsze Żarłoki też taki
ryż baaardzo lubią :-)
składniki:1 szklanka
ryżu - ja użyłam białego, długoziarnistego1 łyżeczka
masła3 - 4 duże
jabłka3 - 4 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
przyprawa 'karmel z wanilią'1 łyżeczka
cynamonu mielonegokilka łyżek
jogurtu greckiegodo smaku:
cukier,
sólsposób przygotowania:
ryż dobrze wypłukałam - trzeba płukać zimną
wodą aż wypływająca
woda będzie przeźroczysta. Zalałam go w garnku 2 szkl.
wody, dodałam
masło, 1 łyżeczkę
soku z cytryny i 1/3 łyżeczki
soli. Gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonął cały płyn. Miękki wymieszałam z ok. pięcioma łyżkami
jogurtu (jak ktoś lubi to może dodać więcej),
cukrem (do smaku - jak kto lubi) i
przyprawą "karmel z
wanilią".W czasie gotowania
ryżu obrałam
jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam je w kostkę. Dodałam
sok z cytryny, 1 łyżkę
cukru i troszkę
wody, 3 - 4 łyżki. Dusiłam w rondelku kilka minut aż zmiękły, ale nie rozpadły się zupełnie.Nałożyłam porcje
ryżu na talerze, obłożyłam duszonymi
jabłkami i oprószyłam
cynamonem.