ßßß
Składniki5 torebek ryżusól6 sporych jabłek (szara reneta)3-4 łyżki cukru4 łyżki masłacynamonCzas przygotowania: 35-40 minPrzepis na: Ryż z jabłkamiIm cieplej na zewnątrz, tym rzadziej na moim stole gości mięso, za to pojawiają się proste i lekkie potrawy z warzywami i owocami. Dzisiaj ryż z jabłkami.Gotuję w lekko osolonej wodzie ryż – nie musi być super miękki, żeby nie zrobiła się z tego breja. Kiedy ryż jest ugotowany, mieszam go z masłem. Jabłka ścieram na dużych oczkach.Teraz naczynie żaroodporne – układam kolejno warstwę ryżu, warstwę jabłek – posypuję je lekko cukrem i cynamonem. Znowu warstwa ryżu, jabłek, cukier, cynamon i jeszcze raz warstwa ryżu.Mój ryż właśnie powędrował do piekarnika. Będzie się piekł przez 25 minut w temperaturze 160 st. C.Na obiad pewnie wszystkiego nie zjemy, ale jest bardzo dobry również na zimno. Poza tym lepiej się wtedy kroi. Zdecydowanie polecam – takie banalne, a jakie pyszne :) Smacznego!
Podobne przepisy
Superkrucha szarlotka
Tarta z prażonymi jabłkami
Szarlotka z kruszonkąSzarlotka sypana
Sushi