Wykonanie
Moje ulubione danie z dzieciństwa. Przygotowuje się je błyskawicznie (zwłaszcza, gdy korzystamy z gotowego
musu jabłkowego). Równie szybciutko znika z talerzy małych i dużych łasuchów.Polecam
ryż jaśminowy o delikatnym smaku i przyjemnym zapachu (ja wykorzystałam
ryż firmy SONKO).
RYŻ Z JABŁKAMISkładniki (3 porcje):2
torebki ryżu jaśminowego RISANAsłoik (1litr)
jabłek prażonych1/2 szklanki
śmietany 12%1 łyżeczka mielonego
cynamonu2 łyżki
cukru1 łyżka
masłaNajpierw gotujemy
ryż.Ilość
wody w garnku dobieramy tak, by woreczek był w niej cały zanurzony.
Wodę zagotowujemy. Woreczek wkładamy do wrzątku (
wodę można lekko posolić). Gotujemy go pod przykryciem około 15 minut. Następnie wyjmujemy woreczek, przepłukujemy
ryż zimną
wodą i odsączamy go.Do
ryżu dodajemy
śmietanę i całość mieszamy.Składamy danie.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy dość grubo
masłem.
Masło oprószamy delikatnie
cukrem. Najpierw wykładamy część
ryżu, a następnie część
jabłek prażonych. Mus posypujemy
cynamonem. Całość ponownie przykrywamy
ryżem i znów wykładamy przecier
jabłkowy. Przekładamy tak danie, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Każdą warstwę
ryżu można delikatnie posłodzić (w zależności od tego jak słodki macie mus z
jabłek). Gotową zapiekankę owijamy folią aluminiową i odstawiamy do piekarnika na 30 minut (180*C).
Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO .