ßßß Cookit - przepis na RYŻ Z JABŁKAMI

RYŻ Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione danie z dzieciństwa. Przygotowuje się je błyskawicznie (zwłaszcza, gdy korzystamy z gotowego musu jabłkowego). Równie szybciutko znika z talerzy małych i dużych łasuchów.
Polecam ryż jaśminowy o delikatnym smaku i przyjemnym zapachu (ja wykorzystałam ryż firmy SONKO).
RYŻ Z JABŁKAMI
Składniki (3 porcje):
2 torebki ryżu jaśminowego RISANA
słoik (1litr) jabłek prażonych
1/2 szklanki śmietany 12%
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Najpierw gotujemy ryż.
Ilość wody w garnku dobieramy tak, by woreczek był w niej cały zanurzony. Wodę zagotowujemy. Woreczek wkładamy do wrzątku (wodę można lekko posolić). Gotujemy go pod przykryciem około 15 minut. Następnie wyjmujemy woreczek, przepłukujemy ryż zimną wodą i odsączamy go.
Do ryżu dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
Składamy danie.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy dość grubo masłem. Masło oprószamy delikatnie cukrem. Najpierw wykładamy część ryżu, a następnie część jabłek prażonych. Mus posypujemy cynamonem. Całość ponownie przykrywamy ryżem i znów wykładamy przecier jabłkowy. Przekładamy tak danie, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Każdą warstwę ryżu można delikatnie posłodzić (w zależności od tego jak słodki macie mus z jabłek). Gotową zapiekankę owijamy folią aluminiową i odstawiamy do piekarnika na 30 minut (180*C).
Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO .
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/09/ryz-z-jabkami.html