Takich dań się nie zapomina...ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to jeden z moich smaków dzieciństwa. Danie proste, aromatyczne i bardzo smaczne. To propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieciaków.Składniki:200 g ryżu250 ml mleka250 ml wody1 łyżka masłaszczypta soli4 łyżki domowego cukru waniliowego800 g jabłek2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki cukru100 ml śmietany 30%3 łyżki masłajogurt grecki lub gęsta śmietana (do podania)W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany. Smacznego!