Wykonanie

Gofry przygotowuje się przez wymieszanie kilku zaledwie składników. Wydawałoby się, że to takie proste. Owszem, gdy ma się dobry, sprawdzony przepis. Do niedawna gofry
jadłam tylko z budki i to bardzo rzadko. Nigdy też nie kupowałam gofrownicy, bo i po co, będzie tylko miejsce zajmować.W zeszłym roku w rozliczeniu w MM dostałam bon i nie za bardzo wiedząc co z nim począć, a żeby nie przepadł, wybór padł na małą zgrabną gofrownicę.Nie mogłam się doczekać, kiedy upiekę gofry. Te pierwsze upieczone z załączonego przepisu to była totalna porażka. Gumowate paskudztwo. Spotkało mnie jeszcze więcej niepowodzeń, przy zapewnieniach autorek, że to są te najlepsze itd....Gofrownica leżała, tak jak przewidywałam zagracając już i tak przepełnione szafki kuchenne.Nie dałam jednak za wygraną i powróciłam do gofrów. Dzisiejszy przepis
mogę polecić z czystym sumieniem, gdyż gofry są naprawdę chrupiące, mięciutkie, puchate w środku i smaczne. Przepis pochodzi z książki "
Chleb" niezawodnego J.Hamelmana. Jedyna niedogodność tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta około 12-tu godzin przed pieczeniem. Także najlepiej zrobić to wieczorem.Składniki na 5 dużych gofrów:
mąka chlebowa przesiana -115gciepła
woda -115g
miód -1 łyżka
sól -1/3 łyżeczki
jajko -1 sztukapłynny zaczyn Levain -130 gkolejne składniki:3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejroztopione
masło - 40g
brzoskwinie z kompotuWykonanie:Połączyć
miód, ciepłą
wodę ( jeśli
miód się skrystalizował, wziąć nawet gorącą),
sól,
jajko. Do płynnych składników dodać
mąkę i wszystko razem wymieszać.W drugiej misce odważyć składniki na płynny zaczyn Lavain. Do miseczki odważam 1 łyżkę zakwasu, dodaję 2 łyżki
mąki i tyle
wody, by całość ważyła 130g. Dokładnie wymieszać.Obie miseczki przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.Rano połączyć zawartość obu miseczek, dodać stopione
masło,
proszek do pieczenia i
sodę. Składniki powinny być dokładnie połączone, ale należy unikać zbytniego mieszania.Wylewać po kilka łyżek na wypędzlowaną
olejem gofrownicę i smażyć do zrumienienia. Jeśli gofry mają być chrupiące do studzenia k o n i e c z n i e odkładać na kratkę.UWAGI :Można zrobić gofry z większej porcji ciasta, gdyż bez trudu je odgrzejesz wkładając na chwilę do rozgrzanej gofrownicy. Będą jeszcze bardziej chrupiące.Mus
brzoskwiniowy :
Owoce wyjaąć z kompotu, odsączyć. Zmiksować przy użyciu blendera. Do smaku można dodać
cukru pudru i
twarożku, lub nałożyć sam posłodzony
twarożek i polacć musem.
Twarożek proponuję w zastępstwie
bitej śmietany. Wyśmienite śniadanie. Polecam i życzę smacznego!Modyfikacje :
Mąke pszenną można zastąpić razową, owsianą lub kukurydzianą. Być może trzeba będzie poprawić konsystencję ciasta i dolać trochę
wody.ŻYCZĘ SMACZNEGO !