Wykonanie

jaglane placuszki z
brzoskwinią i
miodemmillet pancakes with peach and honey

Wcześnie zaczął się ten dzień.Jutro zamierzam zrobić chest piercing. Jeszcze wczoraj myślałam o zrobieniu tego po Warszawie, ale czuję, że zmieniłam zdanie. Nie
mogę się doczekać. Po Warszawie... Może septum?Ostatnimi czasy dodaję tu więcej przepisów, niż zwykle. To chyba pewien realizm. Wiem, że już niedługo
wrócę do śniadań w miseczce i z lodówki, wypieków już nie tak ciepłych i pachnących, jak w te leniwe,
słoneczne poranki. Czy czegoś będzie mi szkoda? Nie, nie sądzę. Powiedziałabym raczej, że staram się do granic możliwości wykorzystać to, co mam teraz. Nauczyłam się tego z czasem, i wcale nie tyczy się to tylko porannych śniadań. Na tym polega życie, prawda? Od początku do końca.

/1 porcja/- 1/4 szklanki
mąki żytniej- 1/4 szklanki
mąki jaglanej*- 100ml
mleka- 3 łyżki
twarożku- 1 łyżeczka
masła- 1
jajko- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soliPrzygotowujemy
mąkę jaglaną:
kaszę jaglaną prażymy na patelni, a następnie mielimy na pył w blenderze lub młynku do
kawy.Tak przygotowaną
mąkę łączymy z
mąką żytnią,
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodajemy
jajko,
twarożek, stopione
masło i
żółtko jajka, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy
białko ze szczyptą
soli, a następnie delikatnie łączymy z
ciastem. Na rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej smażymy na średnim ogniu placuszki do zarumienienia z obydwu stron.