ßßß Cookit - przepis na Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

jaglane placuszki z brzoskwinią i miodem
millet pancakes with peach and honey
Wcześnie zaczął się ten dzień.
Jutro zamierzam zrobić chest piercing. Jeszcze wczoraj myślałam o zrobieniu tego po Warszawie, ale czuję, że zmieniłam zdanie. Nie mogę się doczekać. Po Warszawie... Może septum?
Ostatnimi czasy dodaję tu więcej przepisów, niż zwykle. To chyba pewien realizm. Wiem, że już niedługo wrócę do śniadań w miseczce i z lodówki, wypieków już nie tak ciepłych i pachnących, jak w te leniwe, słoneczne poranki. Czy czegoś będzie mi szkoda? Nie, nie sądzę. Powiedziałabym raczej, że staram się do granic możliwości wykorzystać to, co mam teraz. Nauczyłam się tego z czasem, i wcale nie tyczy się to tylko porannych śniadań. Na tym polega życie, prawda? Od początku do końca.
/1 porcja/
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej*
- 100ml mleka
- 3 łyżki twarożku
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowujemy mąkę jaglaną: kaszę jaglaną prażymy na patelni, a następnie mielimy na pył w blenderze lub młynku do kawy.
Tak przygotowaną mąkę łączymy z mąką żytnią, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajko, twarożek, stopione masło i żółtko jajka, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z ciastem. Na rozgrzanej patelni teflonowej lub ceramicznej smażymy na średnim ogniu placuszki do zarumienienia z obydwu stron.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/08/412-friday-kasza-w-obiegu.html