Wykonanie
Śniadanie? Idealne. Pośród wszystkich gofrów, które do tej
pory robiłam, te bezapelacyjnie zajmują pierwsze miejsce. Idealnie chrupkie z zewnątrz, delikatne i jakby kremowe w środku. Wiem, że zrobię je jeszcze nie raz, nie dwa. Wierzcie mi, że kiedy się ich spróbuje, po prostu czuje się, że będzie się je powtarzać, powtarzać, powtarzać...
/1 porcja/- 1/2 szklanki
mąki żytniej- 70g
twarożku sernikowego- 1
jajko- 1 łyżka stopionego
masła- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
mleko (3-4 łyżki)- 1 łyżeczka
cukru trzcinowegoNajpierw przesiewamy
mąkę z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy resztę składników (
mleko dodajemy do uzyskania gęstej, ale nie zbitej konsystencji) i miksujemy na gładką masę. Gofrownicę przecieramy natłuszczonym wacikiem i nagrzewamy. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, wlewamy masę i pieczemy do zarumienienia. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami.Inspiracja
ask.fm