ßßß Cookit - przepis na 264. Saturday / gofry sernikowe - moje nowe ulubione.

264. Saturday / gofry sernikowe - moje nowe ulubione.

nazwa

Wykonanie

Śniadanie? Idealne. Pośród wszystkich gofrów, które do tej pory robiłam, te bezapelacyjnie zajmują pierwsze miejsce. Idealnie chrupkie z zewnątrz, delikatne i jakby kremowe w środku. Wiem, że zrobię je jeszcze nie raz, nie dwa. Wierzcie mi, że kiedy się ich spróbuje, po prostu czuje się, że będzie się je powtarzać, powtarzać, powtarzać...
/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 70g twarożku sernikowego
- 1 jajko
- 1 łyżka stopionego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mleko (3-4 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Najpierw przesiewamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy resztę składników (mleko dodajemy do uzyskania gęstej, ale nie zbitej konsystencji) i miksujemy na gładką masę. Gofrownicę przecieramy natłuszczonym wacikiem i nagrzewamy. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, wlewamy masę i pieczemy do zarumienienia. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami.
Inspiracja
ask.fm
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/04/264-saturday-gofry-sernikowe-moje-nowe.html