Wykonanie

Gryka, która ma silne właściwości rozgrzewajace jest idealnym uzupełnieniem diety jesienno - zimowej. Chętnie jemy ugotowaną
kaszę jako dodatek do drugiego dania. Dziś gryka wystąpi w roli głównej, jako składnik naleśników, tym razem pod postacią
mąki gryczanej.Spożywanie gryki pod każdą postacią jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Zawiera nie tylko wiele substancji odżywczach, ale dzięki obecności związkow biologicznie czynnych wykazuje właściwości prozdrowotne.Zawiera
białko o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasów, wiele witamin u grupy B, PP, polisacharydy i polifenole (biologicznie czynne: rutyna i katechina), oraz składniki mineralne. Z mikroelementów: cynk, miedż, selen, mangan i z makroelementów: magnez, potas, sód i wapń. Największe znaczenie ma magnez, bo gryka zawiera go naprawdę sporo, a spora ilość błonnika zadowoli wszystkich dbających o linię.Zapraszam do przepisu.Składniki na naleśniki :1 szklanka
mąki gryczanej
1/2 szklanki
mąki pszennej 5501
jajko L1 szklanka
mleka1 szklanka gazowanej
wody mineralnej1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
miodu1 łyżka
oleju +
olej do smażeniaSkładniki na farsz
dyniowy :300 g puree z
dynii2 łyżki
miodu1 łyżeczka
anyżkuskórka starta z 1
cytrynygarstka
ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Zamiennie zamiast
mleka z
wodą mineralna można użyć 2 szklanek
kefiru lub kwaśnego
mleka.
Dynię hokkaido wypestkować, usunąć miąższ i pokroić w 2 cm plastry. Ułożyć pocięte kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić, pokropić
oliwą i dodać listki
szałwi. Piec 20 minut w 200° C.
Dynię rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać
przyprawy, dorzucić rozgniecione
ciasteczka amerettini, wymieszać i odstawić.Rozgrzaną patelnię smarować
olejem przy pomocy pędzla i nalewać porcje ciasta naleśnikowego. Smażyć do wyczerpania ciasta. Na naleśniki wyłożyć przygotowany farsz, zrolować. Podawać gorące.Życzę smacznego!