Wykonanie

Knedle ze
śliwkami wpisane są w tradycję polskiej kuchni. Potrawa ta jest również bardzo popularna w Niemczech (skąd zresztą pochodzi) oraz Austrii. Nie znam nikogo kto ich by nie lubił. Właśnie te ze
śliwkami są najsmaczniejsze. Moja rodzinka je uwielbia. Ja lubię je i jeść i robić. Zrobiłam je z
mąki orkiszowej 630, ale ten sam efekt uzyskasz używajac zwykłej
mąki pszennej. Tym razem mała modyfikacja, zamiast
bułki tartej z
masłem do polania proponuję masełko
makowe. Chrupiący słodki
mak z nutą
cynamonu na pewno i Tobie posmakuje. To jest pyszne! Koniecznie spróbuj!

Składniki na ciasto - 18 knedli :1 kg
ziemniaków30 dkg
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oleju1
jajko18
śliwekMasełko
makowe :2 łyżki zmielonego
maku4 łyżki
masla1 łyżka
cukru - użyłam brązowegoWykonanie:
Śliwki umyć, wypestkować, ale nacinając
śliwkę tylko do połowy.
Ziemniaki ugotować. Rozgnieść w prasce do
ziemniaków. Dodać
mąkę,
jajko, łyżkę
oleju i wyrobić gładkie ciasto. W knedlach, by były smaczne i mięciutkie ważny jest stosunek
mąki do
ziemniaków i wynosi 1:3. Przeciśnięte
ziemniaki w misce podzielić na 3 części. Jedną część odjąć i to miejsce wypełnić
mąką. Dodatkowo dodać 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę
oleju. Sprawi to, iż ciasto jest gładkie i plastyczne. Z ciasta uformować wałek, odcinać równe kawałki, rozpłaszczać i wkładać po 1 śliwce, pół łyżeczki
cukru i ciut
cynamonu. Zlepiać i formować kulki. Zamiast
cukru z
cynamonem miejsce po pestce możesz wypełnić kawałkiem marcepanu. Knedle nabiorą wtedy niezwyklego smaku i charakteru.Zagotować
wodę z dodatkiem
soli. Knedle wkładać do wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu pod przykrywką, żeby
śliwki nie pozostały w środku surowe. Przed wyłowieniem wszystkich knedli, najlepiej jedną kluskę wyłowić, przepołowić i sprawdzić, czy
śliwka jest miękka. Wyjmować łyżką cedzakową.W małym rondelku spienić
masło i lekko zbrązowić. Dodać zmielony
mak i
cukier. Ważne jest by
mak był dobrej jakości. Możesz sam go zmielić w młynku do
kawy, lub kupić gotowy zmielony, specjalny do wypieków.Polać knedle przygotowanym
masłem makowym i zaraz podawać. Gdy nie lubisz
maku, użyj tradycyjnie
masła z
bułką tartą. Życzę smacznego!