Wykonanie
Piątek weekendu początek - cytuję
Panią Pogodynkę z pewnej komercyjnej stacji tv. Za oknem też widać, że to weekend - po prostu pogoda się psuje :-( Nic na to nie poradzimy, siła wyższa, ale zawsze można czas spędzony w czterech ścianach poświęcić na przygotowanie pysznych knedli ;-)Na ciasto:600 g gotowanych
ziemniaków solonych600 g
mąki1 duże
jajkoNa farsz:1 kg
śliwek1 łyżeczka
cukru na każdego knedla
Ziemniaki mielimy, zagniatamy z
mąką i jakiem na elastyczne ciasto.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek.Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5-1 cm i dzielimy na kwadraty o
boku mniej więcej 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy jedną lub dwie połówki
śliwki (zależnie od jej wielkości), łyżeczkę
cukru i zalepiamy ciasto kształtując kulkę.Wrzucamy do gotującej się
wody (nie solonej) i gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na wierzch.Pozdajemy pokraszone skwarkami, polane
śmietaną lub
bułką zasmażoną na
maśle.SMACZNEGO :-)