Wykonanie

O właściwościach
szparagów pisałam we wcześniejszych postach (np.tutaj: klik ), dlatego postaraj się by gościły na Twoim
stole jak najczęściej. Sezon na
szparagi jest taki krótki. Moja miłość do tego warzywa rośnie z roku na rok, proporcjonalnie do ilości sposobów ich przygotowania. Te zatopione w kalorycznym
sosie holenderskim, naprawdę mnie nie przekonywały. Z
masełkiem i bułeczką szybko stają się nudne. Gdy odkryłam sposób z marynatą, a właściwie
sosem winegret,
mogę jeść je codziennie. Poza tym nie wymagają gotowania. Do ich przygotowania potrzebna będzie tylko patelnia i dosłownie 10 minut. Zachowują cały swój bardzo delikatny, charakterystyczny
szparagowy smak i są bardzo chrupkie. Na pewno dużo smaczniejsze niż te gotowane. Bardzo polecam i jestem pewna, że ten sposób przygotowania
szparagów i Tobie przypadnie do gustu! Delikatne
szparagi i pikantny
winegret z
czosnkiem niedźwiedzim to wyjatkowo udane połączenie smaków. Zapraszam do przepisu!Składniki na 2 porcje:

1 pęczek białych
szparagów- 500 g250 g
pomidorków koktajlowych na gałązce5-6
orzeszków pistacjowych1 łyżka
masła gheeSkładniki na marynatę:3 łyżki
oliwy cytrynowej1 łyżka
białego octu winnego1 płaska łyżka płynnego
miodu1 łyżka
soku z cytryny lub otarta
skórka z cytryny gdy używamy zwykłej
oliwysól, świeżo zmielony
pieprz8-10 listków
czosnku niedźwiedziego (lub innych ulubionych
ziół )Wykonanie:Przygotować marynatę. Opłukać listki
czosnku niedźwiedziego, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki.
Oliwę,
ocet winny i
miód wymieszać dokładnie i dodać pokrojone listki
czosnku. Na końcu posolić i dodać
pieprz do smaku
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać.
Masło ghee rozgrzać na dużej patelni. Ułożyć
szparagi i obsmażyć. Patenię przykryć i dusić
szparagi 10-15 minut. Gdy będą już al dente, odłożyć je na bok i przykryć folią, żeby nie wystygły
Pomidorki koktajlowe z gałązkami umyć i wysuszyć. Każdy pomidorek na dole naciąć na krzyż. Na tej samej patelni ułożyć
pomidorki przecięciem do dołu i poddusić kilka minut, aż zmięknąNa talerzu ułożyć
szparagi z
pomidorkami koktajlowymi, polać przygotowaną marynatą i posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymiWarzywa podałam z młodymi
ziemniakami i
koperkiem.Tak przyrządzone
szparagi są równie świetne na zimno np. z ciabattą bądź
bagietką. Zalane marynatą świetnie przechowają się w lodówce.ŻYCZĘ SMACZNEGO !