ßßß Cookit - przepis na Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi

Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

O właściwościach szparagów pisałam we wcześniejszych postach (np.tutaj: klik ), dlatego postaraj się by gościły na Twoim stole jak najczęściej. Sezon na szparagi jest taki krótki. Moja miłość do tego warzywa rośnie z roku na rok, proporcjonalnie do ilości sposobów ich przygotowania. Te zatopione w kalorycznym sosie holenderskim, naprawdę mnie nie przekonywały. Z masełkiem i bułeczką szybko stają się nudne. Gdy odkryłam sposób z marynatą, a właściwie sosem winegret, mogę jeść je codziennie. Poza tym nie wymagają gotowania. Do ich przygotowania potrzebna będzie tylko patelnia i dosłownie 10 minut. Zachowują cały swój bardzo delikatny, charakterystyczny szparagowy smak i są bardzo chrupkie. Na pewno dużo smaczniejsze niż te gotowane. Bardzo polecam i jestem pewna, że ten sposób przygotowania szparagów i Tobie przypadnie do gustu! Delikatne szparagi i pikantny winegret z czosnkiem niedźwiedzim to wyjatkowo udane połączenie smaków. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 2 porcje:
1 pęczek białych szparagów- 500 g
250 g pomidorków koktajlowych na gałązce
5-6 orzeszków pistacjowych
1 łyżka masła ghee
Składniki na marynatę:
3 łyżki oliwy cytrynowej
1 łyżka białego octu winnego
1 płaska łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny lub otarta skórka z cytryny gdy używamy zwykłej oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
8-10 listków czosnku niedźwiedziego (lub innych ulubionych ziół )
Wykonanie:
Przygotować marynatę. Opłukać listki czosnku niedźwiedziego, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Oliwę, ocet winny i miód wymieszać dokładnie i dodać pokrojone listki czosnku. Na końcu posolić i dodać pieprz do smaku
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Masło ghee rozgrzać na dużej patelni. Ułożyć szparagi i obsmażyć. Patenię przykryć i dusić szparagi 10-15 minut. Gdy będą już al dente, odłożyć je na bok i przykryć folią, żeby nie wystygły
Pomidorki koktajlowe z gałązkami umyć i wysuszyć. Każdy pomidorek na dole naciąć na krzyż. Na tej samej patelni ułożyć pomidorki przecięciem do dołu i poddusić kilka minut, aż zmiękną
Na talerzu ułożyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, polać przygotowaną marynatą i posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami pistacjowymi
Warzywa podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Tak przyrządzone szparagi są równie świetne na zimno np. z ciabattą bądź bagietką. Zalane marynatą świetnie przechowają się w lodówce.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/05/biale-szparagi-w-marynacie-z-czosnkiem.html