Wykonanie
Spätzle pełnoziarniste, dzięki sporej zawartości węglowodanów - to dobry pomysł zarówno na lekki obiad jak i sycącą kolację. Tak skomponowana kolacja świetnie zaspokoi głód, uspokoi i pomoże Ci zasnąć.Dodatek
szparagów sprawi, że danie będzie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i po prostu zdrowsze.Oczywiście
boczek można całkowicie pominąć, lub zastąpić np.
parmezanem lub innym ulubionym
serem. Danie będzie wtedy całkowicie jarskie.
Boczek, który dodałam prawie w całości wylądował na talerzu
męża, bo każde danie zawierające ten składnik zachwyca jego
kubki smakowe.Składniki na 2-3 porcje:spätzle wykonane z 250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej ( przepis: tutaj )1 pęczek
zielonych szparagów1
cebula80-100 g
boczku lub
szynki2 łyżki
masła ghee
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a
boczek w cienkie paseczki.
Cebulę z
boczkiem wrzucić na rozgrzane
masło ghee i lekko poddusić.Umyć
szparagi, odłamać zdrewniałe koncówki. Pociąć na skos w 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć. Pocięte
szparagi dołożyć na patelnię i dusić razem z
cebulą i
boczkiem. Patelnię przykryć pokrywką. Pod sam koniec dodać główki
szparagów. Te zmiękną najszybciej. Gdy
szparagi są miękkie dokładamy ugotowane, odcedzone spätzle.
Szparagi muszą pozostać chrupiące. Mieszamy, ewentualnie dosalamy i doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem z młynka. Podajemy. Smacznego!