Wykonanie
Zaledwie kilka składników, niewiele pracy, a efekt imponujący.
Marchewka - smaczne i zdrowe warzywo w połączeniu z
mlekiem kokosowym i
sokiem z
pomarańczy tworzy egzotyczne
trio smakowe. Zupa jest niezwykle aromatyczna, a dzięki dodatkowi
mleka kokosowego aksamitnie gładka. Przygotowanie jak każdej zupy krem - expresowe.Składniki na 4 porcje:
500 g
marchewek2 cm świeego
imbiru1
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki
masła ghee1 łyżeczka
kurkumy250 ml
wywaru z warzyw400 ml
mleka kokosowego - 1 puszka200 ml soku z
pomarańczy( najlepiej świeżo wyciśniętego)
sólPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na
maśle. Obrać
marchew i
imbir (
imbir bardzo dobrze obiera się łyżeczką ).
Marchew kroimy w talarki. Dodać do
cebuli. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. W czasie podsmażania dodać
kurkumę.Zalać
bulionem i
mlekiem kokosowym. Przykryć. Gotować około 15 minut, aż
marchew zmięknie. Dodać sok wyciśnięty z
pomarańczy i ewentualnie doprawić do smaku
solą. Całość zblendowaćRozlać do miseczek. Smacznego!Kilka słów o wartościach odżywczych
marchewki. A są one imponujące. To pospolite wydawałoby się warzywo leczy, odmładza, upiększa a nawet uszczęśliwia.
Korzeń
MARCHWI ZWYCZAJNEJ (Daucus carota L.)zawiera bardzo dużo karotenu - czyli prowitaminyA, potasu,
sodu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, kobaltu i witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, C i pektyn.Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność i korzystnie wpływajacego na stan i koloryt naszej skóry.Powszechnie uważa się, że
surowa marchew lub świeżo wyciśnięty z niej sok dostarcza naszemu organizmowi najwięcej prowitaminy A. Niestety nasz organizm dużo więcej jej przyswaja z
marchwi gotowanej, koniecznie z dodatkiem jakiegokolwiek tłuszczu.Według naukowców zjedzenie 1
marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału
serca o 20 %.Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol. Bogactwo wartości odżywczych
marchwi działa wzmacniajaco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i reguluje metabolizm.Pomaga przy wysokim ciśnieniu,Przeciwdziała cukrzycy (nie gotowana).Korzeń
marchwi gromadzi łatwo toksyny z gleby, dlatego najlepiej ją kupować z upraw ekologicznych. Dostępna jest cały rok, lecz najwartościowsza w okresie od czerwca do października. Jest używana we wszystkich kuchniach świata. Pamiętajmy, by w naszej jej nie zabrakło.NA ZDROWIE !