Wykonanie

Jak Wielkanoc, to mazurek. Kruchy, z
migdałami i
konfiturą. Dużo zależy od
konfitury - można zrobić wersję megasłodką, trochę słodką albo cierpką. Można wybrać tę z dużymi kawałkami
owoców, można zamiast
orzechów na wierzch rozłożyć
owoce. Mazurek staropolski, z charakterystyczną kartką, do której od zawsze mam sentyment. Uwielbiam ciasta z takim wzorem z ciasta. Duża zasługa w tym mojej babci - ona od zawsze robi makowiec i za ten makowiec cała rodzina bije jej pokłony: z ogromną ilością
maku, wilgotny, z tą właśnie wcześniej wspomnianą kratką. Stąd chyba właśnie wzięło się moje dla niej uwielbienie i jakieś podświadome przekonanie, że każde ciasto z takim wzorem na wierzchu nie potrzebuje rekomendacji - jest pyszne i koniec :)

Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki35 dag
masła3/4 szklanki
cukru pudru12 dag pokruszonych
płatków migdałowychskórka otarta z połowy
cytryny4
żółtka ugotowane na twardo
jajkosóltłuszcz i
bułka tarta do formydo dekoracji:dowolne
owoce,
orzechykonfituraPrzygotowanie:Do utartego na puch
masła dodać
cukier puder,
płatki migdałowe, skórkę otartą z 1/2
cytryny i
mąkę. Ugotowane
żółtka przetrzeć przez sito. Następnie dodać je do ciasta wraz z
surowym żółtkiem i szczypta
soli. Ciasto zagnieść i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Schłodzone podzielić na części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na grubość 1,5 cm i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej
bułka tartą blachy. Można pomóc sobie palcami przy rozkładaniu ciasta w formie, uformować je na jednakową grubość. Z drugiej części utoczyć wałeczki o średnicy ok. 1 cm i ułozyć na wierzchu kratkę. Roztrzepanym
białkiem posmarować powierzchnię mazurka. Wstawić go do gorącego piekarnika (ok. 170 o C - 180 o C) i upiec na złoty kolor - mi zajęło to ok. 45 minut. Po prostu wstawić, po 30 minutach zaglądać, czy już, sprawdzać patyczkiem. Upieczony mazurek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie w każdą kartkę włożyć dowolne
owoce,
orzechy i
konfiturę.