ßßß Cookit - przepis na Rogaliki cytrynowo - orzechowe

Rogaliki cytrynowo - orzechowe

nazwa

Wykonanie

Chwilowe ochłodzenie zapędziło mnie do kuchni bo już od dawna miałam upatrzony ten przepis na rogaliki. Z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo bo ok. 30. Można więc odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ciasto jest fantastyczne, mięciutkie i puszyste. Cytrynowa nuta w cieście i orzechowe nadzienie wspaniale się łączą. Jeśli ktoś nie lubi orzechów można oczywiście zastąpić je marmoladą lub innym dżemem. Ja zrobiłam z orzechami i bardzo nam takie rogaliki smakowały.
Składniki na ciasto:
150 g masła
80 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
żółtko
50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
sok z 1 cytryny
700-900 g mąki
Składniki na nadzienie:
25o g łuskanych orzechów
250 g cukru pudru
2 białka
skórka starta z cytryny
Ponadto:
jajko do glazury
50 g płatków migdałowych
mąka do stolnicy
Zmielić orzechy i utrzeć je z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Dodać ubite na sztywno białka.
Wymieszać masło z cukrem pudrem i solą na puszystą masę, najlepiej mikserem, dodając na końcu jajka oraz żółtko. Wkruszyć drożdże do małej miseczki. Dodać letnie mleko i mieszać, aż do ich rozpuszczenia. Mleko z drożdżami oraz sok z cytryny wlać do masy jajecznej i wsypać do niej mąkę. Całość wymieszać tworząc gładkie ciasto. Położyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je, podzielić na 4 części i rozwałkować, tworząc koła o średnicy około 25 cm. Każde koło pociąć na osiem trójkątów i rozprowadzić na nich nadzienie. Następnie zwinąć trójkąty tak by powstały rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik podgrzać do 250 stopni. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać je płatkami migdałowymi. Piec około 10 -15 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Rogaliki-cytrynowow-orzechowe.html