Wykonanie
Chwilowe ochłodzenie zapędziło mnie do kuchni bo już od dawna miałam upatrzony ten przepis na rogaliki. Z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo bo ok. 30. Można więc odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ciasto jest fantastyczne, mięciutkie i puszyste. Cytrynowa nuta w cieście i
orzechowe nadzienie wspaniale się łączą. Jeśli ktoś nie lubi
orzechów można oczywiście zastąpić je
marmoladą lub innym
dżemem. Ja zrobiłam z
orzechami i bardzo nam takie rogaliki smakowały.

Składniki na ciasto:150 g
masła80 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
soli2
jajkażółtko50 g świeżych
drożdży200 ml
mlekasok z 1
cytryny700-900 g
mąkiSkładniki na nadzienie:25o g łuskanych
orzechów250 g
cukru pudru2
białkaskórka starta z
cytrynyPonadto:
jajko do glazury50 g
płatków migdałowychmąka do stolnicyZmielić
orzechy i utrzeć je z
cukrem pudrem oraz
skórką z cytryny. Dodać ubite na sztywno
białka.Wymieszać
masło z
cukrem pudrem i
solą na puszystą masę, najlepiej mikserem, dodając na końcu
jajka oraz
żółtko. Wkruszyć
drożdże do małej miseczki. Dodać letnie
mleko i mieszać, aż do ich rozpuszczenia.
Mleko z
drożdżami oraz
sok z cytryny wlać do masy jajecznej i wsypać do niej
mąkę. Całość wymieszać tworząc gładkie ciasto. Położyć ciasto na stolnicy oprószonej
mąką, wyrobić je, podzielić na 4 części i rozwałkować, tworząc koła o średnicy około 25 cm. Każde koło pociąć na osiem trójkątów i rozprowadzić na nich nadzienie. Następnie zwinąć trójkąty tak by powstały rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik podgrzać do 250 stopni. Posmarować rogaliki roztrzepanym
jajkiem i posypać je
płatkami migdałowymi. Piec około 10 -15 minut.Smacznego:)