ßßß

SkładnikiKruche ciasto:200g mąki2 żółtka120g masła50g cukru pudruCytrynaSólMasa serowa:1kg zmielonego twarogu sernikowego10 jajek250g masła300g cukru40g płatków migdałowych3 łyżki mąkiŁyżeczka pasty waniliowej lub laska waniliiPrzygotowanieSparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.Na czystym blacie lub stolnicy połącz mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową.Dodaj wiórki zimnego masła oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.Oddziel żółtka od białek.Miękkie masło ucieraj przez 5 minut, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru.Masę żółtkową wymieszaj z serem, mąką i pastą waniliową (lub ziarenkami wanilii).Na koniec dodaj płatki migdałowe i ponownie wymieszaj.Nastaw piekarnik na 220 stopni, blachę do pieczenia posmaruj masłem.Posyp blat odrobiną mąki, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je (najlepiej przez folię spożywczą) mniej więcej do rozmiarów blachy.Wyłóż blachę ciastem i wstaw do piekarnika na 10 minut.Ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej.Wyłóż masę na podpieczone ciasto, zmniejsz w piekarniku temperaturę do 180 stopni i piecz sernik przez godzinę.Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryj go folią aluminiową.Smacznego!Zobacz także:Sernik domowySernik nowojorskiSernik polski