ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kaszy manny

Ciasto z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Niby taki prosty pomysł, a odkryłam go teraz. Ciasto z kaszy manny! Z drobnej kaszy robi się przecież desery, ciastka, słodkości. Więc dlaczego nie upiec od razu większego ciasta?
Przepis zobaczyłam na blogu Konsti . Od razu mi się spodobało. Już przed upieczeniem dałam mu plus za to, że zdrowe, że z rodzynkami, że wreszcie proste. Bez mąki i masła. W oryginalnym przepisie jest cukier, który ja zastąpiłam miodem – jest bardziej aromatyczny, a też słodki. W cieście wylądowały rodzynki, pestki dyni i słonecznika. Upiekłam je w małej babkowej foremce. I wyszedł mi przy okazji fajny, acz niezamierzony efekt. Dzięki charakterystycznemu brzegowi, jaki forma nadała ciastu, dało się kroić na takie „kawałki w sam raz” :) Takie małe skrzydełka.
To na pewno nie jest ostatnie ciasto z kaszy manny, jakie robię. Mam ochotę poeksperymentować z przyprawami, owocami, ziarnami i proporcjami składników - może wyjdzie mi coś ciekawego?
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
bakalie, pestki, ziarna – u mnie rodzynki i pestki słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Kaszę wymieszać z kefirem, dodać cukier i jajko, pozostawić na 2-3 godziny. Wsypać proszek do pieczenia, sól, rodzynki i pestki, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wlać do niewielkiej formy i piec w piekarniku w temp. 170°C przez około 30 minut. Ale nie dłużej – bo ciasto będzie suche i gumiaste. Po wyjęciu z piekarnika można je polać słodkim sosem albo śmietanką. Niezależnie od tego czy z czy bez polewy, najlepiej smakuje na ciepło.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/ciasto-z-kaszy-manny.html