Wykonanie

Pamiętacie pierożki z ciasta krucho-
drożdżowego ?
Pisałam Wam wtedy, że z tego samego ciasta można zrobić jeszcze jedną prostą, a jakże smaczną rzecz. Otóż doskonale wchodzą z tego ciasta paluchy
ziołowe, które podaję do barszczu czy
bulionu. Doskonale sprawdzają się też podczas towarzyskich spotkań jako przekąska - a tych przecież w najbliższym czasie czeka nas wiele. Paluchy doskonale zastępują też
chipsy czy popcorn podczas meczy i innych zmagań
sportowych :)

Do przygotowania paluchów potrzebne będzie:4 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
śmietany 30%6dag
drożdży świeżych25dag
masłasól (czubata łyżeczka)2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
kminku (opcjonalnie)1 łyżeczka
tymianku (opcjonalnie)1 łyżeczka
sezamu (opcjonalnie)1 łyżeczka
czarnuszki (opcjonalnie)

Jak zrobić:Rozrobić
drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej
śmietany i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość(np. o 2
razy)W międzyczasie
mąkę przesiać, dodać
masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo). Ja wyrabiam swoje ciasto w misie - robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta (obroty na 2). Kiedy
drożdże ze
śmietaną wyrosną, a
mąka połączy się z
masłem – dodać powolutku
drożdży do
mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.

Następnie podzielić ciasto na tyle części ile będziemy dodawali
ziół. Każdą część ciasta połączyć z dodatkiem i dobrze wyrobić aby
zioła dobrze rozprowadzić w cieście. Każdą porcję ciasta uformować na kształt walca i odcinać maleńkie kawałeczki, z których następnie będziecie w rękach lub na stolnicy toczyć wałeczki czyli nasze smakowite paluchy. Tak przygotowane wałeczki o różnych smakach – ja najbardziej lubię z
tymiankiem i
kminkiem, a Pan K. z
czarnuszką – należy wyłożyć na blachę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Polecam zdecydowanie drugi wariant!

Posmarować przygotowane do wypieku paluchy roztrzepanym
jajkiem (może być z odrobiną
mleka, jeśli 1
jajko to za mało) odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć )

Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego piekarnika). Jeśli wyszło Wam więcej paluchów niż na jedną blachę, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego …

Życzę smakowitości