Wykonanie

Koktajli nigdy dość. Można nimi zaczynać dzień i właściwie popijać sobie do woli …Najbardziej lubię te kolory intensywnie zielonego, czerwonego i żółtego. Staram się dobierać tak
owoce i pozostałe składniki aby nie dodawać
cukru. Oczywiście czasem uda mi się zgrzeszyć i dodam
cukru do smaku (staram się aby był to
cukier brązowy).Niebawem rozpocznie się prawdziwy sezon
owocowy i wtedy moja rodzina domagać się będzie koktajli na bazie
owoców i
przetworów mleka. Najczęściej robię koktajle z
truskawek i
jogurtu naturalnego lub
kefiru,
porzeczek i
maślanki, albo
owoców mieszanych z
jogurtem naturalnym. Już nie
mogę się doczekać kiedy nadejdą te chwile :-) Okolica w której mieszkam to zagłębie różano-
truskawkowo-
malinowe słynne na całą Polskę. Stąd pochodzą najpiękniejsze najsmaczniejsze
truskawki i
maliny i mam szczęście podziwiać uprawy pól różanych, które przepięknie pachną do późnej jesieni.Potrzebne będą:4
kiwi2
pomarańcze1/2 tacki
rzeżuchy (ja wysiewam tackę o wymiarach 15cmx8cm )2
bananyWoda (opcjonalnie)
Miód lub
cukier brązowy do smakuJak wykonać:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki (
pomarańczę z białych osłonek), kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Wszystko blendujemy na jednolitą masę do momentu połączenia się
owoców w jedną całość. Wychodzi bardzo gęsta i jednolita masa. Można jeść ją łyżką, ale można też rozcieńczyć
wodą do pożądanej konsystencji. Nie słodziłam ale jeśli ktoś chce może dosłodzić – proponuję dodać do blendera 2 łyżki
miodu.

Przepis bierze udział w sympatycznej akcji kulinarnej :-)
