Ten zielony sos to mój autorski przepis na sos do mięs pieczonych podawanych w czasie śniadania wielkanocnego. Potem jednak zmodyfikowałam składniki i sos podaję przez cały rok do wszystkich mięs. Teraz nastał nam czas grilowania i chciałam Wam polecić ten sos jako doskonały dodatek jako sos do wszelkiego rodzaju mięsa grilowanego. Jest świeży, aromatyczny, lekki, zdrowy, zielony :-)Co będzie potrzebne:½ opakowania kiełkówrzodkiewki1 opakowania kiełków słonecznika½ pęczka pietruszki1 pęczek koperkurzeżucha (ja wysiewam tackę o wymiarach 15cmx8cm )kilka gałązek tymianku1 ząbek czosnku (opcjonalnie)1 duży kubek jogurtu typu greckiego1 mały kubek jogurtu naturalnegosól, pieprz kolorowy do smakuJak wykonać;Pietruszkę, koperek i tymianek płuczę pod bieżącą wodą,a następnie suszę na ręczniku papierowym. Gdy zioła są już suche siekam je drobno. Podobnie z kiełkami i rzeżuchą. Wszystkie umieszczam w misce do której dodaję jogurty oraz posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku.Zieleninę razem z jogurtami dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zielony sos jest gotowy. Kiedyś dodawałam do niego łyżkę majonezu, ale zaniechałam tego dodatku. Uważam, że w tej postaci mój sos jest wystarczająco doskonałym dodatkiem do mięs. Polecam :-)