Wykonanie

Wstęp zawsze będzie taki sam:
Wody smakowe na start!W naszym domu chętnie pijemy
wody smakowe, ale sami sobie je przygotowujemy. Wiosna za pasem, cieplejszych dni przybywa więc pić się chce co raz więcej i więcej. Ja nie przepadam za niegazowaną
wodą mineralną chyba, że … powkładam sobie do niej różnych fajnych dodatków w zależności od
pory roku. Cudownie jest od wiosny do jesieni … moje dzbanki napełniam dobrą
wodą z dodatkiem
owoców i warzyw oraz
ziół. Na wynos? Ależ oczywiście …
zioła,
cytryna, niewielkie kawalątka
owoców i do lodówki na kilka godzin przed wyjściem …Uwielbiam te
wody. Pamiętam jak z bratem wkładaliśmy do szklanek z
wodą truskawki,
rabarbar,
jabłka, a nawet
śliwki i czekaliśmy aż
woda zacznie pachnieć. Dziś
wody smakowe podawane są już w dobrych knajpkach, znam taką jedną w Janowcu przy rynku. Znajdziecie w niej nie tylko niesamowity klimat, ale równie pyszne jedzenie i cudowną gospodynię lokalu, no i podaje się tam wyjątkowo pyszne
wody smakowe (najlepsze na świecie po długiej wędrówce w upalny dzień).

Co będzie potrzebne:Porcja na szklankę
wodyWoda niegazowanaPlaster soczystego
jabłka ze skórkąCząstka
pomarańczy (ósemka) ze skórkąPlaster lub cząstka
cytryny za skórką1 łyżeczka
soku z cytrynyOpcjonalnie :
mięta (na szklankę wystarczy kilka listków)

Jak wykonać:Do szklanki wkładam umyte i pokrojone
owoce, dodaję sok,
miętę (ja niestety tym razem
mięty nie miałam ale zwykle do swoich wód dodaję
miętę lub chętniej
melisę ) i zalewam chłodną
wodą. Odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.Można podawać z kruszonym
lodem lub zwykłymi kostkami
lodu lub jeśli nie lubicie zbyt zimnych
napojów wystarczy samo schłodzenie.Świetne, orzeźwiające i bez konserwantów: na rower, Zumbę, wędrówkę lub jako zwykła butelka do damskiej
torebki :-)
Woda bierze udział w sympatycznej akcji :)