ßßß Cookit - przepis na Z nieba żar ... czyli woda smakowa nr 4 (z nektarynami)

Z nieba żar ... czyli woda smakowa nr 4 (z nektarynami)

nazwa

Wykonanie

Wstęp ma być zawsze ten sam …
Wody smakowe na start :)
Chyba na dobre już wystartowały bo i upał zagościł już na dobre … o chłodzie możemy chyba już tylko pomarzyć albo jak ktoś ma czas to pomiędzy lodówkami w marketach się poprzechadzać … ale nie polecam bo się można przeziębić :)
Dla ochłody polecam wodę smakową nr 4 – czyli przepysznie aromatyczną wodę lekko gazowaną, dobrze schłodzoną z nektarynami, które właśnie pokazały się w sklepach, rabarbarem, który niestety właśnie się kończy :( niewielką ilością jabłuszka, pomarańczy, cytryny i miłościwie nam panującej truskawki. Rześkości nadaje mięta, której oczywiście nie może w tym dzbanie obfitości i świeżości zabraknąć.
Chyba nie muszę dodawać, że po wypiciu dzbana wody, możemy raz jeszcze dolać wody i schłodzić ponownie dzban w lodówce, a po wypiciu całej wody możecie, a nawet powinniście owoce schrupać :)
Jak przygotować dzban wody smakowej?
2 nektaryny
1 rabarbar
¼ jabłka
3 plastry pomarańczy
½ cytryny
mięta
kilka truskawek
Nektaryny, jabłka myjemy i kroimy na cienkie cząstki. Umyty rabarbar kroimy na paski o długości 3-4 cm, plastry pomarańczy i cytryny (wcześniej umytych i sparzonych) kroimy na pół, truskawki możemy zostawić w całości lecz aby woda uzyskała aromat lepiej przekroić truskawki na połówki. Wszystkie owoce wkładamy do dzbanka, zalewamy dobrej jakości chłodzoną wodą (dziś proponuję lekko gazowaną). Na ok. 1 godzinę wstawiamy wodę do lodówki w celu jej schłodzenia i tzw. „przegryzienia się”.
Na upały taka woda jest rewelacyjna.
Przepis bierze udział w letniej akcji:
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/06/z-nieba-zar-czyli-woda-smakowa-nr-4-z.html