Wykonanie
Karnawał, karnawał, karnawał, wiadomo w karnawale wszystkie
Panie lubią bale ...Ach gdzie te czasy, ach gdzie? Nie wiem jak Wy, ale ja od lat na żadnym prawdziwym balu nie byłam - trochę z wyboru i trochę z obaw.Na ostatnim "balu" z menu proponowanego przez restauratora zjadałam tylko
ogórki kiszone,
ogórki konserwowane i
paprykę konserwowaną - bo były bez
majonezu :-(A pamiętam jeszcze kilkanaście lat wstecz ... kilka ładnych bali ... no i klęskę jeśli chodzi o kulinarną stronę ...Bal balem ... większy czy mniejszy, a
śledzik pod pierzynką
majonezu czy
sałatka jarzynowa w
majonezie być musiała i na stołach wszem nam królowała ;-) Były też inne przystawki pod sowitą pierzynką
majonezu ale wolę ich już tu nie wymieniać ani nie przywoływać aby sobie i Wam smaku nie psuć.Pod tym względem domówki są o niebo lepsze, bo każdy przygotowuje sam co uważa za pyszne i najlepsze i rzadko gości na naszych domowych stołach
majonez w
majonezie ;-) (to sarkazm oczywiście i to bardzo duży - użyty specjalnie i wymierzony specjalnie w stronę naszych niereformowalnych restauratorów, bądź co bądź szczycących się europejskim poziomem :-) )
Pora wracać do rześkiej sałatki ;-)Będzie potrzebne;1 grapefruit czerwony1-2
banany2
pomarańcze1-2
jabłkaDuża gałązka
melisy lub
mięty2 łyżki
miodu lejącegoŁyżeczka
soku z cytrynyOpcjonalnie:
wermut – najlepiej Martini
Bianko lub Cinzano 25 mlOpcjonalnie;
brzoskwinie (mogą być z puszki),liczi (może być z puszki ale o tej
porze w sklepie znajdziecie w sklepie świeże – 5-6 sztuk ),
mangoJak wykonać :
Owoce cytrusowe (grapefruity i
pomarańcze) dokładnie myjemy i okrawamy ze skórki, a następnie z białych błonek – pozostawiając sam miąższ.
Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miski i od razu skrapiamy
sokiem z cytryny aby nie ściemniały.Jeśli używamy dodatkowo innych
owoców to
brzoskwinie i
mango po usunięciu skórki i pestki kroimy w kostkę, liczi na połówki lub dodajemy w całości.Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy w misie lub innym głębokim naczyniu i odstawiamy na kilka minut w celu puszczenia soku.
Następnie łączymy
miód z
sokiem spod owoców i ewentualnie
alkohol – dobrze mieszając i polewamy sowicie
mieszankę owocową i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
Tuż przed podaniem przybieramy
sałatkę świeżymi listkami
melisy i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Smacznego, pysznego karnawałowego wieczoru