ßßß
Do masy makowej potrzebne będzie;50-60 dkg maku20-30 dkg cukru (no chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie, to zawsze może sobie dodać ciut więcej )2 białka5 dkg masłaolejek migdałowyskórka cytrynowa / lub pomarańczowawanilia (lub cukier wanilinowy)3dkg rodzynek3dkg migdałów3dkg orzechów (ja dodaję i włoskich i laskowych - na bogato :-) )3-4 łyżki miodu do smakuMak koniecznie opłukać na drobnym sicie, zalać wrzącą wodą lub jeśli wolicie niewielką ilością mleka (ja zalewam mlekiem - mak lepiej smakuje) i najlepiej mieszać tak długo, aż mak nie stanie się biały - tzn. nie będzie rozcierał się w palcach.Taki mak odcedzić - jeśli nie udało Wam się go odparować (ważne by mak był suchy w przypadku ciasta drożdżowego) - na sicie.Następnie przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z gęstymi otworkami. Przemielony mak wkładamy do rondla lub dużą patelnię i grubym dnie na stopione masło, dodajemy cukier, skórkę, skrapiamy olejkiem migdałowym, orzechy, wanilię (lub lukier wanilinowy) oraz miód do smaku i aromatu.Smażyć makową i aromatyczną masę przez 10 do 15 minut.Jeżeli chcecie użyć mak do ciasta drożdżowego lub innego polecam masę lekko przestudzić,a w międzyczasie ubić pianę z dwóch białek. Gdy masa przestygnie dodać pianę i lekko wymieszać.Masa makowa do ciasta drożdżowego nie powinna być zimna i zbyt wilgotna.