Wykonanie
Przyjaźni z
drożdżami ciąg dalszy .Dziś poeksperymentowałam z wypiekiem , bo zrobiłam coś na wzór ciasta /chlebka
drożdżowego podpatrzonego kiedyś u PamMoje jest nieco inneJest jaglane,bo ostatnio polubiłam tą
mąkę , choć nie dziwię się bo
kaszę jaglaną też zajadam codziennie, więc jest to taka moja mała jaglana miłość .A do tego ciasta zrobiłam nieco inną kruszonkę , niż robi się na co dzień - zwykłe
masło zastąpiłam tym
orzechowym i dlatego
ciastko ma lekko
orzechowy posmakJak to u mnie ( i nie tylko bywa) do każdego wypieki musi być coś do maczania - dziś tą rolę pełni
serek grani oraz domowy
dżem jagodowyNo a owocach nie zapomniałam . Jest ich tak dużo jak wczoraj , choć może nieco więcej :-
brzoskwinia ufo-
banan-
borówki amerykańskie- pierwsze w tym roku
jeżyny-
maliny-
truskawki-
porzeczki
Drożdżowe ciastaz
orzechową kruszonką podane z
serkiem grani ,
dżemem jagodowym i
owocamiPrzepis:* na ciasto:- 70 g
mąki jaglanej- 10 g
drożdży świerzych- 50 ml ciepłego
mleka- łyżeczka
cukru trzcinowegoWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać . Przełożyć do foremki i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. W
między czasie zrobić kruszonkę , czyli po prostu połączyć te dwa składniki .Po upływie 10 min ciasto obsypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 min . Smacznego !* na kruszonkę:- łyżka
masła orzechowego- łyżka
mąki jaglanejPogoda płata nam niezłe
figle . Najpierw upały , teraz burze i ulewy.Ja na szczęście nie
siedzę bezczynnie w domu , kultywuję moją przyjaźń z
drożdżami ( dziś zapewne jeszcze coś zrobię no i rano jeszcze też oczywiście) i zamiast na rowerze na świeżym powietrzu , jeżdżę na tym stacjonarnym , bo bez ruchu to niestety nie wytrzymałabym ani jednego dnia ;)