Wykonanie
Domowe
drożdżowe bułeczki można przygotować z dowolnymi, ulubionymi
owocami. Po upieczeniu można polukrować lub posypać
cukrem pudrem (z lub bez dodatkiem
cynamonu).SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki2 łyżki
oleju4 łyżki
cukru5 dag
drożdży1 szklanka
mleka1
jajko30 dag
owoców (
truskawki,
jagody,
maliny,
porzeczki,
jabłka)Z
drożdży, łyżki
cukru, łyżki
mąki i 1/2 szklanki ciepłego
mleka zrobić rozczyn. Gdy podwoi objętość dodać go wraz z pozostałym
mlekiem,
olejem,
cukrem i
jajkiem do
mąki. Wyrobić ciasto, przykryć,odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ugotować
budyń zgodnie z przepisem. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na krążkach układać
owoce - w zależności od wielkości w kawałkach lub w całości. Kwaśne
owoce można posypać
cukrem, soczyste szczyptą
bułki tartej. Formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować
mlekiem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.