ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI PODWÓJNIE CZOSNKOWE

ROGALIKI PODWÓJNIE CZOSNKOWE

nazwa

Wykonanie

W ogóle nie rozumiem osób, którym jego zapach i smak przeszkadza. Ja jestem w czosnku po prostu zakochana. Na szczęście Ł. ma tak samo. Zapytałam go wczoraj, czy woli rogaliki z czekoladą, czy z czosnkiem i sami widzicie co wybrał. Bułeczki są bardzo maślane, puszyste w środku i kruche z wierzchu. Idealne na śniadanie (przełożone wędliną lub ulubionym serkiem), obiad (z kurczakiem, karkówką), czy kolację (z kufelkiem zimnego piwa). Stanowią bardzo pyszny dodatek do dań z grilla.
Składniki:
250 ml mleka
1/3 kostki masła
1 łyżka cukru
30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
nadzienie
100 g masła
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
szczypta soli
szczypta pieprzu
ponadto
białko do posmarowania
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy go niego mleko i chwilkę całość podgrzewamy (nie zagotowujemy). W letniej mieszaninie rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy aktywne drożdże i wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1-2 godziny).
Przygotowujemy nadzienie.
Masło ucieramy z solą i pieprzem. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Łączymy składniki. Gotowe masło przekładamy na folię spożywczą. Zwijamy je w rulon i związujemy z obu stron (jak cukierka). Następnie całość owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokąty o wielkości około 10cm x 15cm. Placki nacinamy do 1/3 długości, co 1cm. Na środku ciasta układamy po plasterku nadzienia, lekko je spłaszczamy. Zwijamy rogaliki zaczynając od niepociętego boku. Bułeczki smarujemy białkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/rogaliki-podwojnie-czosnkowe.html