ßßß Cookit - przepis na PIDE AU FROMAGE

PIDE AU FROMAGE

nazwa

Wykonanie

Coś bardzo, bardzo pysznego. Bardzo, bardzo! Do tego banalnie prostego do zrobienia. Łódeczki nadziać można różnymi składnikami (już wkrótce pojawi się przepis na "pajdy" z mięskiem mielonym). Ciasto jest tak obłędnie chrupiące i wypieczone, jak z najlepszej pizzerii. Pide zjadamy na ciepło - od razu po wyjęciu z piekarnika.
Teoretycznie łódeczki powinny być pieczone na kamieniu do pizzy (jeśli macie, to tutaj Wam się przyda). Ja jednak nie posiadam i wykorzystałam do tego celu zwykłą blaszkę z piekarnika.
Składniki (6 sztuk):
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
nadzienie
150 g startego sera mozzarella
200 g serka wiejskiego
szczypta soli
szczypta pieprzu
ponadto
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka wody
masło do posmarowania
Piekarnik i blaszkę (tę dużą z piekarnika, odwróconą spodem do góry) rozgrzewamy do 250*C.
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Do kubeczka wlewamy letnią wodę, wsypujemy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy całość do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mieszankę wlewamy do mąki. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste wlewamy trochę wody, a do zbyt rzadkiego dosypujemy mąkę. Ciasto przenosimy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość).
Przygotowujemy nadzienie.
Serki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Zwijamy łódeczki.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, rolujemy i dzielimy na 6 równych części. Każdą zwijamy tworząc kulkę. Kulki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po 2 łyżki nadzienia i rozprowadzamy je równomiernie. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki. Chlebki naciągamy nieco, by jeszcze bardziej je spłaszczyć. Brzegi łódek smarujemy (za pomocą pędzelka) jogurtem wymieszanym z wodą.
Bardzo rozgrzaną blaszkę z piekarnika oprószamy mąką. Układamy na niej łódeczki i z powrotem wsuwamy do piekarnika. Pajdy pieczemy około 10-12 minut, aż ładnie zarumienią się z wierzchu. Po wyjęciu brzegi gorących łódek smarujemy masłem. Przed podaniem chlebki można pociąć po skosie na mniejsze kawałki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/pide-au-fromage.html