ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM

ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM

nazwa

Wykonanie

4 marca 2015
Uwielbiam ryby. Kocham je równie mocno jak czekoladę. Czasem, gdy najdzie nas z Ł. ochota, to wpadamy do sklepu rybnego po słoiczek naszych ulubionych, okrutnie pysznych śledzi w sosie śmietankowym. Lubię przygotowywać takie przekąski sama. Wolę, gdy sos jest dodatkiem do ryb, a nie odwrotnie.
ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM
Składniki:
400 g śledzi w słonej zalewie
2 cebule białe
3 korniszony
10 marynowanych pieczarek
3 łyżki majonezu domowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
szczypta cukru
Śledzie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy je na 2-3 godziny. Następnie wymieniamy wodę i ponownie je w niej moczymy. Wodę zlewamy, a ryby osuszamy dokładnie. Kroimy je na 5-centymetrowe kawałki.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Przelewamy ją wrzątkiem, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ogórki i pieczarki kroimy w drobniutką kosteczkę.
Śmietanę i majonez łączymy w miseczce. Doprawiamy je solą, cukrem, pieprzem. Dodajemy ogórki, pieczarki i śledzie. Całość mieszamy i układamy na półmisku.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/sledzie-w-sosie-tatarskim.html