Wykonanie
4 marca 2015

Uwielbiam
ryby. Kocham je równie mocno jak
czekoladę. Czasem, gdy najdzie nas z Ł. ochota, to wpadamy do sklepu
rybnego po słoiczek naszych ulubionych, okrutnie pysznych
śledzi w sosie
śmietankowym. Lubię przygotowywać takie przekąski sama. Wolę, gdy
sos jest dodatkiem do ryb, a nie odwrotnie.
ŚLEDZIE W
SOSIE TATARSKIMSkładniki:400 g
śledzi w słonej zalewie2
cebule białe3
korniszony10 marynowanych
pieczarek3 łyżki
majonezu domowego3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soliszczypta
białego pieprzuszczypta
cukruŚledzie zalewamy letnią
wodą. Odstawiamy je na 2-3 godziny. Następnie wymieniamy
wodę i ponownie je w niej moczymy.
Wodę zlewamy, a
ryby osuszamy dokładnie. Kroimy je na 5-centymetrowe kawałki.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Przelewamy ją wrzątkiem, odcedzamy i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Ogórki i
pieczarki kroimy w drobniutką kosteczkę.
Śmietanę i
majonez łączymy w miseczce. Doprawiamy je
solą,
cukrem,
pieprzem. Dodajemy
ogórki,
pieczarki i
śledzie. Całość mieszamy i układamy na półmisku.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.