Wykonanie

Jak skutecznie radzić sobie z popołudniowym spadkiem energii? Ja często sięgam po
orzechy, które stanowią naturalne i bardzo zdrowe źródło energii! Tym razem postanowiłam pójść nieco dalej i przygotowałam
orzechowe ciacho. Zapewne wielu z Was stwierdzi, że to bomba kaloryczna. Cóż, czasem tylko takie cudo jest w stanie postawić mnie na nogi! Wszystkie elementy napoleonki wykonałam sama (
ciasto francuskie,
masło orzechowe, krem). Wiem więc co i z czym się je.Wbrew pozorom
ciastka przygotowuje się błyskawicznie!Zainspirowała mnie Raiza z bloga Dulce Delight .Składniki (3 porcje):1 płat domowego
ciasta francuskiegomasło orzechowe100 g
orzechów ziemnychszczypta
soli morskiejmasa budyniowa1 szklanka
mleka1
laska wanilii2
jajka2 łyżki
brązowego cukru2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej50 g
masłaponadto
cukier puderorzechy ziemne do dekoracjiPrzygotowujemy krążki z
ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Za pomocą szklanki o dość dużej średnicy (
ciasto francuskie lubi się skurczyć) wycinamy okrągłe placki (po 3 na jedno ciacho). Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je kolejnym arkuszem pergaminu i obciążamy drugą blaszką (nieco mniejszą od tej na której leżą)- chcemy otrzymać bardzo cieniutkie placki, a właśnie dzięki temu zabiegowi
ciasto francuskie nie będzie rosło. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu usuwamy wierzchnią blaszkę wraz z papierem do pieczenia, a lekko rumiane krążki ciasta oprószamy solidnie
cukrem pudrem. Ponownie wkładamy je do piekarnika na około 10 minut, by
cukier się skarmelizował. Kontrolujemy
ciastka jednak cały czas, by się nie spaliły (wszystko zależy od piekarnika).Przygotowujemy
masło orzechowe.Orzeszki wsypujemy tylko na chwilę na rozgrzaną patelnię. Prażymy je 3-4 minuty, by wydobyć głęboki,
orzechowy aromat. Następnie umieszczamy je w kielichu blendera razem z
solą morską i rozcieramy na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne.Przygotowujemy
budyń śmietankowy.
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydobywamy nasiona. W rondelku o grubym dnie umieszczamy
mleko i
wanilię (nasiona i puste laski). Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gdy
mleko się zagotuje odstawiamy je na 10 minut w chłodne miejsce.Do miski wbijamy
jajka. Dodajemy
cukier i roztrzepujemy go razem z
jajkami (powinniśmy otrzymać jasnożółtą piankę). Następnie wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i ponownie całość ubijamy.Po upływie wyznaczonego czasu wyławiamy z
mleka laskę wanilii. Rondelek ponownie ustawiamy na gazie i podgrzewamy zawartość. Za pomocą chochelki odlewamy część gorącego
mleka i wlewamy do miski z
jajkami (musimy je zahartować, żeby zamiast budyniu nie powstała nam jajecznica). Następnie (cały czas mieszając!) przelewamy masę jajeczną do rondelka z
mlekiem. Mieszamy
budyń energicznie. Gdy zacznie się gotować, podgrzewamy go jeszcze 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gotową masę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.Całkowicie zimny
budyń umieszczamy w misie miksera. Rozcieramy go chwilę i dodajemy 1/3 część
masła. Miksujemy 5 minut i dodajemy kolejny kawałek
masła (1/3). Cały czas ucierając dodajemy pozostałe
masło. Połowę puszystej masy przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskamy dość duże
groszki na
spody ciastek.Do pozostałej masy budyniowej dodajemy
masło orzechowe. Miksujemy całość do połączenia się składników. Mus
orzechowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy
groszki na kolejne
ciastka. Przykrywamy je ostatnim krążkiem z
ciasta francuskiego.Napoleonki dekorujemy wedle uznania.


