ßßß Cookit - przepis na Sernik na spodzie z masłem orzechowym, polewą toffee

Sernik na spodzie z masłem orzechowym, polewą toffee

nazwa

Wykonanie

Nadrabiam zaległości sernikowe na blogu:)
Ta wersja jest pyszna, uwierzcie mi na słowo, albo sami zróbcie;)
Masa serowa:
1kg twarogu do serników (z wiaderka)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1.5 szklanki cukru
laska wanilii
5 jajek
150 g masła
Spód:
200 g herbatników
łyżka cukru pudru
100 g masła roztopionego
( w tym 1 czubata łyżka masła orzechowego)
Polewa toffee:
120g cukru
200 ml kremówki 30%
Spód:
Formę średnicy 23 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i ponownie delikatnie smarujemy masłem.
Spód tortownicy wyłożyć masą z rozdrobnionych ciasteczek i stopionego masła +masła orzechowego i zapiec 5 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
Nastawiamy piec na 160 stopni na funkcję góra-dół.
Ucieramy masło z cukrem i wanilią (same ziarenka). Dodajemy porcjami twaróg, 3 żółtka (białka zostawiamy na pianę), dalej miksujemy.
Dodajemy 2 całe jajka i miksujemy krótko. Dodajemy skrobię, bakalie i też krótko miksujemy. Na koniec ubijamy z białek pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 1h. Jeśli wierzch za szybko się zacznie rumienić, nakrywamy folią aluminiową, przed końcem zdejmujemy. Ale lepiej w ogóle nie uchylać drzwi piekarnika. Upieczone ciasto zostawiamy na godzinę w wyłączonym piecu. Potem po wyjęciu studzimy w formie. Najlepiej ciasto schłodzić parę godzin w lodówce.
Polewa:
Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier. Nie mieszamy.
Kiedy stopnieje i będzie płynny (trzeba uważać by się nie przypalił), stopniowo dodajemy śmietankę. Studzimy.
Kiedy zgęstnieje polewamy wierzch ciasta.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/04/sernik-na-spodzie-z-masem-orzechowym.html