Wykonanie

Nadrabiam zaległości sernikowe na blogu:)Ta wersja jest pyszna, uwierzcie mi na słowo, albo sami zróbcie;)

Masa serowa:1kg
twarogu do serników (z wiaderka)3 łyżki
skrobi ziemniaczanej1.5 szklanki
cukrulaska wanilii5
jajek150 g
masłaSpód:200 g
herbatnikówłyżka
cukru pudru100 g
masła roztopionego( w tym 1 czubata łyżka
masła orzechowego)Polewa toffee:120g
cukru200 ml
kremówki 30%Spód:Formę średnicy 23 cm smarujemy
masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i ponownie delikatnie smarujemy
masłem.Spód tortownicy wyłożyć masą z rozdrobnionych
ciasteczek i stopionego
masła +masła
orzechowego i zapiec 5 minut w 180 stopniach.Masa serowa:Nastawiamy piec na 160 stopni na funkcję góra-dół.Ucieramy
masło z
cukrem i
wanilią (same ziarenka). Dodajemy porcjami
twaróg, 3
żółtka (
białka zostawiamy na pianę), dalej miksujemy.Dodajemy 2 całe
jajka i miksujemy krótko. Dodajemy
skrobię,
bakalie i też krótko miksujemy. Na koniec ubijamy z
białek pianę ze szczyptą
soli i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 1h. Jeśli wierzch za szybko się zacznie rumienić, nakrywamy folią aluminiową, przed końcem zdejmujemy. Ale lepiej w ogóle nie uchylać drzwi piekarnika. Upieczone ciasto zostawiamy na godzinę w wyłączonym piecu.
Potem po wyjęciu studzimy w formie. Najlepiej ciasto schłodzić parę godzin w lodówce.Polewa:Na patelni równomiernie rozsypujemy
cukier. Nie mieszamy.Kiedy stopnieje i będzie płynny (trzeba uważać by się nie przypalił), stopniowo dodajemy
śmietankę. Studzimy.Kiedy zgęstnieje polewamy wierzch ciasta.