ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy

Sernik waniliowy

nazwa

Wykonanie

Puszysty i delikatny sernik z intensywnie wyczuwalną wanilią, która pozostawiła w całym cieście cudowne kropeczki, dlatego nie miałam sumienia zakrywać ich jakąkolwiek polewą:).
Spód z karmelowym posmakiem cukru kokosowego.
Ispirowałam się przepisem na sernik z Kwestii Smaku, jednak trochę zmieniłam sposób przygotowania masy, posiłkując się tym przepisem.
Do przygotowania sernika użyłam produktów polskiej firmy Milkpol (bardziej rozpoznawalna jako Czarnocin), muszę je pochwalić za smak, zapach, konsystencję no i skład - pierwszorzędne. Warto promować naszych lokalnych polskich producentów, ja robię to z miłą chęcią, szczególnie Polski centralnej ;-)
900 g sera na sernik Czarnocin
200 ml śmietanki 30% Czarnocin
5 jajek wiejskich
1 szklanka drobnego cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 laska wanilii (ziarenka)
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 g masła
spód:
200 g twardych herbatników
100 g masła
2 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód : Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy pokruszone lub zblendowane herbatniki i wykładamy masą spód, lekko cociskając. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Staramy się nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć masy (sernik wtedy nie popęka), miksujemy za każdym razem krótko na niskich obrotach po dodaniu kolejnego składnika.
Ucieramy masło z 1/2 cukru na jasną masę. Dodajemy 4 żółtka (białka w osobnym naczyniu do ubicia piany) i dalej miksujemy, partiami dodajemy ser i miksujemy. Dorzucamy ziarenka wanilii oraz pastę waniliową, skrobię ziemniaczaną i całe jajko. Miksujemy.
Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy do masy miksując delikatnie.
Na koniec ubijamy pianę z białek z 1/2 cukru (nie na sztywno). Mieszamy delikatnie wszystko.
Wylewamy masę na schłodzony spód.
Piec w 160-170 stopni na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1 godzinę.
Na dno piecyka wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową od góry aby zachowało łady jasny wierzch.
Po upieczeniu powinno być sprężyste na wierzchu. Schładzamy powoli, stopniowo otwierając dzrzwi piekarnika. Najlepiej ostudzić w piecyku. Potem zdejmujemy obręcz formy i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/03/sernik-waniliowy.html