Wykonanie
Puszysty i delikatny sernik z intensywnie wyczuwalną
wanilią, która pozostawiła w całym cieście cudowne kropeczki, dlatego nie miałam sumienia zakrywać ich jakąkolwiek polewą:).Spód z karmelowym posmakiem
cukru kokosowego.

Ispirowałam się przepisem na sernik z Kwestii Smaku, jednak trochę zmieniłam sposób przygotowania masy, posiłkując się tym przepisem.Do przygotowania sernika użyłam produktów polskiej firmy Milkpol (bardziej rozpoznawalna jako Czarnocin), muszę je pochwalić za smak, zapach, konsystencję no i skład - pierwszorzędne. Warto promować naszych lokalnych
polskich producentów, ja robię to z miłą chęcią, szczególnie Polski centralnej ;-)

900 g
sera na sernik Czarnocin200 ml
śmietanki 30% Czarnocin5
jajek wiejskich1 szklanka drobnego
cukru3 łyżki
skrobi ziemniaczanej1
laska wanilii (ziarenka)1 łyżeczka pasty waniliowej100 g
masłaspód:200 g twardych
herbatników100 g
masła2 łyżki
cukru kokosowego (lub brązowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Spód :
Masło rozpuszczamy z
cukrem, dodajemy pokruszone lub zblendowane
herbatniki i wykładamy masą spód, lekko cociskając. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.Masa serowa: Staramy się nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzyć masy (sernik wtedy nie popęka), miksujemy za każdym razem krótko na niskich obrotach po dodaniu kolejnego składnika.Ucieramy
masło z 1/2
cukru na jasną masę. Dodajemy 4
żółtka (
białka w osobnym naczyniu do ubicia piany) i dalej miksujemy, partiami dodajemy
ser i miksujemy. Dorzucamy ziarenka
wanilii oraz pastę
waniliową,
skrobię ziemniaczaną i całe
jajko. Miksujemy.
Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy do masy miksując delikatnie.Na koniec ubijamy pianę z
białek z 1/2
cukru (nie na sztywno). Mieszamy delikatnie wszystko.Wylewamy masę na schłodzony spód.Piec w 160-170 stopni na funkcji góra-dół na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1 godzinę.Na dno piecyka wstawiamy naczynie z
wodą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową od góry aby zachowało łady jasny wierzch.Po upieczeniu powinno być sprężyste na wierzchu. Schładzamy powoli, stopniowo otwierając dzrzwi piekarnika. Najlepiej ostudzić w piecyku.
Potem zdejmujemy obręcz formy i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

