Wykonanie
Owoce opuncji kupiłam w Biedronce z czystej ciekawości. Nie bardzo wiedziałam jak smakują i z czym się je je. Poczytałam nieco o nich w internecie:o ich słodkim i orzeźwiającym smaku (w Meksyku są popularnym dodatkiem do
jogurtów,
lodów i deserów; wyrabia się z nich słodkie
napoje,
wina i mocniejsze
alkohole);prozdrowotnych właściwościach (pektyny zawarte w owocach obniżają zły cholesterol, wpływają korzystnie na poziom glukozy we
krwi);niewidocznych kolcach, które wbijają się w skórę i powodują ból (
owoce obieramy ze skóry w rękawiczkach).Z 6
owoców (tyle było w 1 opakowaniu)
dżemu, czy
marmolady raczej nie dało się zrobić. Postanowiłam przygotować mus do babeczek.Składniki (20 sztuk):kruche ciasto3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru3
żółtka1 kostka miękkiego
masłakrem z
owoców opuncji6
owoców opuncji70 g
cukru1
jajko1
żółtko1 łyżka
soku z cytryny50 g
masłakrem z
białej czekolady100 g
czekolady białej150 g
serka śniadaniowego śmietankowegoPrzygotowywanie babeczek rozpoczynamy dzień wcześniej od zrobienia kremu z opuncji, który musi schłodzić się porządnie i zgęstnieć przez noc.
Owoce opuncji kroimy na połówki (w rękawiczkach!). Miąższ wydłubujemy łyżeczką. Przecieramy go przez sito, by oddzielić
owocową pulpę od pestek. W niedużym garnuszku roztrzepujemy
jajko,
żółtko i
cukier do połączenia się wszystkich składników. Podgrzewamy garnuszek na małym ogniu, cały czas mieszając jego zawartość. Od razu dodajemy
masło, pulpę z opuncji i
sok z cytryny. Mieszamy. Krem musi się zagotować-
zrobi się wówczas gładki i gęsty.Przelewamy mus do wyparzonego słoiczka i zakręcamy go mocno. Schładzamy go przez noc w lodówce.Dzień wcześniej możemy przygotować również krem z
białej czekolady.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce.
Serek rozcieramy za pomocą miksera. Stopniowo przelewamy
czekoladę. Miksujemy całość. Gotowy mus odstawiamy do lodówki.Zarabiamy ciasto.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, którą następnie owijamy folią i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Porządnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy krążki i wykładamy nimi foremki na babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy
spody 15 minut w 200*C.Kruche foremki wypełniamy do połowy musem z opuncji. Babeczki dekorujemy
kremem czekoladowym.




