Wykonanie

Przepyszne połączenie - kruchutkie babeczki, słodki krem z
czekolady i lekko kwaśny, aromatyczny krem z
owoców marakui :-). Planowanie babeczek warto zacząć dzień wcześniej, wtedy też upiec kruche babeczki, przygotować krem z
marakui. Samo przygotowanie babeczek nie zajmie wiele czasu. Babeczki można wykonać na małe dziecięce przyjęcia - moje dziewczyny się w nich zakochały :-).Składniki na kruche babeczki (11 - 12 sztuk):175 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę1 łyżka
cukru pudruszczypta
soli1
żółtkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Standardową formę do muffinek wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, szerokim
kubkiem lub foremką do wycinania
ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić, dno ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce.150 g
białej czekolady125 ml (pół szklanki)
śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać, do momentu wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać posiekaną
białą czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, po 2 minutach wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.
Krem czekoladowy przelać do miseczki, odstawić do lodówki do schłodzenia.Schłodzony krem ubić (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania gęstego kremu.Krem z
owoców marakui (najlepiej przygotować dzień wcześniej):75 ml pulpy z
owoców marakui (około 3 - 4
owoców)70 g
cukru1
jajko1
żółtko1 łyżka
soku z cytryny50 g
masłaW niedużym garnuszku roztrzepać
jajko,
żółtko i
cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.Praktycznie od razu można dodać
masło, pulpę z
marakui i
sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania (krem powinien 'zabulgotać') i zgęstnienia kremu oraz otrzymania kremu o gładkiej konsystencji.Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Schłodzić.Wykonanie:Do kruchych babeczek nałożyć kremu z
białej czekolady, do 3/4 ich wysokości. Dopełnić kremem z
marakui. Schłodzić.Smacznego :-).

Do upieczenia powyższych kruchych babeczek użyłam metalowej formy Wiltona z
serii RR . Korzystam z niej już od dłuższego czasu, także do pieczenia tradycyjnych babeczek i muffinek. Jest to najsolidniejsza forma jaką używałam, warta każdego wydanego pensa.Forma jest pokryta specjalną nieprzywieralną powłoką, odporną na wysokie temperatury i odkształcenia - nawet po latach zachowa swój kształt. W czym się przejawia niesamowitość tej powłoki? Każdy kawałek babeczki lub muffinki odchodzi od formy z łatwością. Nie trzeba używać papilotek, papieru do pieczenia, wysypywać blaszki
bułką tartą lub oprószać
mąką. Wystarczy formę wysmarować tłuszczem - ja zawsze używam
masła w temperaturze pokojowej. To wszystko! Nie muszę wspominać, że bardzo ułatwia to mycie formy? Wystarczy tylko przetrzeć wilgotną ściereczką lub ręczniczkiem kuchennym.Szczególnie proste stało się pieczenie babeczek, które dużo rosną ponad formę, często przywierając do blaszki. Lub pieczenie muffinek ze świeżymi
owocami, z których sok przyklejaja się do formy. Tutaj już nie ma tego problemu, babeczki praktycznie same odchodzą od blaszki.Z czystym sumieniem mogłabym się podpisać pod słowami każdego, kto zna i zachwala tą foremkę.Ja już innej nie chcę ;-).Inne formy Wiltona z
serii RR.


------------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/