Wykonanie
Przepisów na tę
sałatkę jest bardzo dużo. Każdy ma jakąś swoją sprawdzoną recepturę. Ja nie wyobrażam sobie sałatki szwedzkiej bez ogromnej ilości
cebuli i
pietruszki. Taką robiła moja mama (przepis swoją
drogą pochodzi właśnie z jej tajnego przepiśnika) i taką teraz robię ja. Słodko-kwaśna i delikatna w smaku zarazem jest banalnie prosta do zrobienia. Szczerze polecam, gdyż stanowi przepyszny dodatek do kanapek, obiadów, czy dań z grilla.Składniki (4 słoiki o pojemności 500 ml):2 kg
ogórków4 duże
cebule3 średnie
marchewkigarść
natki pietruszki2 łyżki
solizalewa1/2 szklanki
octu1/2 szklanki
olejułyżeczka
pieprzuUmyte
ogórki i
cebule siekamy w plasterki (ja wolę, gdy plasterki są cieniutkie, więc do szatkowania wykorzystuję szatkownicę elektryczną). Zasypujemy warzywa
solą i odstawiamy je na 1 godzinę, żeby puściły sok. Następnie odciskamy
wodę.W garnku łączymy
olej,
ocet i
pieprz. Zalewamy
sałatkę zalewą. Dodajemy posiekaną
marchewkę i
natkę pietruszki. Układamy
sałatkę dość ciasno w wyparzonych słoikach. Zakręcamy słoiki mocno pokrywkami i pasteryzujemy je 15 minut na mokro (patrz:
przetwory zimne).