ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA SZWEDZKA

SAŁATKA SZWEDZKA

nazwa

Wykonanie

Przepisów na tę sałatkę jest bardzo dużo. Każdy ma jakąś swoją sprawdzoną recepturę. Ja nie wyobrażam sobie sałatki szwedzkiej bez ogromnej ilości cebuli i pietruszki. Taką robiła moja mama (przepis swoją drogą pochodzi właśnie z jej tajnego przepiśnika) i taką teraz robię ja. Słodko-kwaśna i delikatna w smaku zarazem jest banalnie prosta do zrobienia. Szczerze polecam, gdyż stanowi przepyszny dodatek do kanapek, obiadów, czy dań z grilla.
Składniki (4 słoiki o pojemności 500 ml):
2 kg ogórków
4 duże cebule
3 średnie marchewki
garść natki pietruszki
2 łyżki soli
zalewa
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
łyżeczka pieprzu
Umyte ogórki i cebule siekamy w plasterki (ja wolę, gdy plasterki są cieniutkie, więc do szatkowania wykorzystuję szatkownicę elektryczną). Zasypujemy warzywa solą i odstawiamy je na 1 godzinę, żeby puściły sok. Następnie odciskamy wodę.
W garnku łączymy olej, ocet i pieprz. Zalewamy sałatkę zalewą. Dodajemy posiekaną marchewkę i natkę pietruszki. Układamy sałatkę dość ciasno w wyparzonych słoikach. Zakręcamy słoiki mocno pokrywkami i pasteryzujemy je 15 minut na mokro (patrz: przetwory zimne).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/saatka-szwedzka.html