Wykonanie

Uwielbiam przedwiośnie. Za wszędobylską zieleń, pierwsze stokrotki, ćwierkające ptaszki, ciepłe promyki słonka. Od razu chce się żyć...zdrowiej. Stąd też pomysł na dzisiejsze śniadanie: zdrowe, sycące i pogodne. Wyszło według mnie idealnie.Składniki (2 porcje):4 kromki
chleba pszenno-żytniegokiełki brokuła /
rzeżucha4 plasterki ulubionej
szynki4
jajkamasłosólpieprzponadto1 l
wody4 łyżki
octu spirytusowegoKromki
chleba smarujemy
masłem. Układamy na nich wypłukane
kiełki brokuła i plasterki
szynki.Wbijamy do miseczki pierwsze
jajko (delikatnie).
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Skręcamy gaz do minimum (
woda musi delikatnie bulgotać), wlewamy
ocet i chwilę całość podgrzewamy (nigdy do
wody nie dodajemy
soli, bo
jajka się rozwarstwią). Następnie za pomocą łyżki wprowadzamy
wodę w ruch - najlepiej okrężnymi ruchami, aby stworzył się lej. Wlewamy zdecydowanym ruchem
jajko (robimy to z małej wysokości, tuż nad
wodą). Mieszamy je delikatnie łyżką.
Jajko jest gotowe po 3 minutach. Osuszamy je na ręczniku kuchennym. Wszelkie wystające rogi z
białka odcinamy nożyczkami. Analogicznie postępujemy z każdym następnym
jajkiem. Gotujemy je oczywiście w tej samej wodzie.
Jajka układamy na kanapkach. Oprószamy je
solą i
pieprzem do smaku.


