Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejną potrawę powstałą w ramach cyklu 3 po 3:
jajka,
sałata,
kiełki –
jajko w koszulce na toście. Miało być
jajko po benedyktyńsku, ale niestety nie udał mi się
sos holenderski. Na pewno
wrócę jeszcze do tego wyzwania. Pomimo, że nie wszystko wyszło tak ja trzeba, to postanowiłam zaprezentować swoją propozycję
śniadaniową. Jest to znakomita alternatywa dla jajecznicy, omletu czy
jajka na miękko. I tutaj możemy być prawie w 100% pewni, że będziemy
mieć płynne
żółtko, a ja takie uwielbiam!Razem ze mną gotowały dziś Siankoo,
Marta oraz Panna Malwinna .

Składniki na 2 porcje:2
jajkagarść
rukoligarść
kiełków z
rzeżuchy4 kromki
pieczywa tostowego2 plastry
szynkimasło2 łyżki
octu1/2 łyżeczki
soli3 litry
wody1. Zagotować
wodę w dość wysokim garnku.
Jajka wybić do oddzielnych miseczek.2. Tosty posmarować z jednej strony
masłem. Złożyć dwa razem, z plastrem
szynki w środku,
masłem na zewnątrz i podpiec w tosterze lub podsmażyć na patelni.3. Do gotującej się
wody dodać
sól i
ocet. Zrobić wir w wodzie i ostrożne włożyć
jajka (najlepiej na chochli). Gotować 2 minuty i wyjmować na łyżce cedzakowej na talerzyk. Jeśli ktoś nie ma wprawy w gotowaniu
jajek w koszulce polecam gotować
jajka pojedynczo.4. Podpieczone lub podsmażone tosty ułożyć na talerzykach, na nich położyć
jajka w koszulce,
kiełki i
sałatę.