ßßß
Składniki na 2 porcje:2 jajkagarść rukoligarść kiełków z rzeżuchy4 kromki pieczywa tostowego2 plastry szynkimasło2 łyżki octu1/2 łyżeczki soli3 litry wody1. Zagotować wodę w dość wysokim garnku. Jajka wybić do oddzielnych miseczek.2. Tosty posmarować z jednej strony masłem. Złożyć dwa razem, z plastrem szynki w środku, masłem na zewnątrz i podpiec w tosterze lub podsmażyć na patelni.3. Do gotującej się wody dodać sól i ocet. Zrobić wir w wodzie i ostrożne włożyć jajka (najlepiej na chochli). Gotować 2 minuty i wyjmować na łyżce cedzakowej na talerzyk. Jeśli ktoś nie ma wprawy w gotowaniu jajek w koszulce polecam gotować jajka pojedynczo.4. Podpieczone lub podsmażone tosty ułożyć na talerzykach, na nich położyć jajka w koszulce, kiełki i sałatę.