ßßß
Składniki:6-10 sztuk jajek – tyle ile zmieści się w garnkuok. 500 gram kapusty czerwonej3 łyżki octu1 łyżeczka soliwoda1 łyżka miękkiego masła1. Jajka myjemy i moczymy w ciepłej wodzie z kranu przez 30 minut (jeśli były wcześniej w lodówce). Chodzi o to, żeby jajka nie były zimne, bo na skutek nagłego ich podgrzania może popękać skorupka.2. Kapustę drobno szatkujemy. Wsypujemy do garnka. Układamy na niej jajka (tak, aby nie obijały się o ścianki garnka). Zalewamy wodą, tak aby zakryła jajka, dolewamy ocet, solimy.3. Zagotowujemy powoli wszystko i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zostawiamy jajka w garnku aż wywar wystygnie.4. Wyjmujemy delikatnie jajka z wywaru, przecieramy serwetkami i nabłyszczamy masłem.Można też ugotowane dopiero co jajka włożyć do ugotowanego gorącego wywaru i moczyć aż do ostudzenia wywaru lub nieco dłużej (im dłużej będziemy je moczyć tym kolor będzie bardziej intensywny). U mnie zostały w wywarze całą noc w lodówce.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki: