Wykonanie
Zawsze razem z mamą barwiłyśmy
jajka w łupinach
cebuli. W ubiegłym roku postanowiłam zafarbować
jajka na inny kolor za pomocą naturalnych barwników. Padło na niebieski – kolor ten uzyskałam dzięki czerwonej (modrej)
kapuście.Możecie poeksperymentować też z innymi kolorami. W tym roku nie
będę miała na to niestety czasu, ale na pewno kiedyś wypróbuję
kurkumę i
szpinak, aby zabarwić
jajka na żółto i zielono. Bo nie lubię używać sztucznych barwników.

Składniki:6-10 sztuk
jajek – tyle ile zmieści się w garnkuok. 500 gram
kapusty czerwonej3 łyżki
octu1 łyżeczka
soliwoda1 łyżka miękkiego
masła1.
Jajka myjemy i moczymy w ciepłej wodzie z kranu przez 30 minut (jeśli były wcześniej w lodówce). Chodzi o to, żeby
jajka nie były zimne, bo na skutek nagłego ich podgrzania może popękać skorupka.2.
Kapustę drobno szatkujemy. Wsypujemy do garnka. Układamy na niej
jajka (tak, aby nie obijały się o ścianki garnka). Zalewamy
wodą, tak aby zakryła
jajka, dolewamy
ocet, solimy.3. Zagotowujemy powoli wszystko i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zostawiamy
jajka w garnku aż
wywar wystygnie.4. Wyjmujemy delikatnie
jajka z
wywaru, przecieramy serwetkami i nabłyszczamy
masłem.Można też ugotowane dopiero co
jajka włożyć do ugotowanego gorącego
wywaru i moczyć aż do ostudzenia
wywaru lub nieco dłużej (im dłużej będziemy je moczyć tym kolor będzie bardziej intensywny). U mnie zostały w wywarze całą noc w lodówce.

Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki: