Wykonanie
Odkąd pamiętam u mnie w domu
jajka barwiło się łupinami
cebuli. Czasem nawet wychodziły na nich wzorki. Gdy byłam mała nie za bardzo podobało mi się barwienie brązowych jaj na brązowo, uważałam, że to totalny bezsens. Dziś sądzę inaczej i uważam, że szukanie naturalnych sposobów na barwienie jaj to świetna sprawa. W tym roku postawiłam na kolorowanie jaj
czerwoną kapustą, a właściwie
wywarem z
czerwonej kapusty. Całe przedsięwzięcie jest dość czasochłonne, ale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Wam pół główki
czerwonej kapusty,
ocet i
sól oraz
jaja. Gdy przygotujecie sobie
wywar,
jaja zanurzycie w szklankach lub miseczkach, jedyne co będzie Wam potrzebne to czas. Po 1 godzinie
barwienia jaja będą błękitne, po całej nocy - ciemno niebieskie.

Naturalne barwienie jaj -
czerwona kapustaSkładniki:1/2 główki
czerwonej kapusty,1 litr
wody,2 łyżki
octu,1 łyżka
soli,

Przygotowanie:
Jaja włożyć do garnka z
wodą, tak, żeby były w pełni zalane i włączyć grzanie. Gdy
woda zacznie wrzeć ustawić licznik i odmierzyć 10 minut (dla pewności, że
jajka są ugotowane można dać nawet 12 minut). Ważne, żeby przez cały czas gotowania
woda wrzała, ale nie za mocno, żeby
jaja nie popękały.Liście oddzielić od siebie, można je z grubsza pokroić, ale nie jest to konieczne, włożyć je do garnka i zalać
wodą. Dodać tez
ocet i
sólCałość gotować przez 30 minut.
Wywar przelewać do szklanek.Do szklanek włożyć
jaja. Pozostawić je, aby nabrały koloru na przynajmniej 1 godzinę - wtedy będą błękitne. Po całej nocy będą ciemno niebieskie lub wręcz
granatowe.

(
Jajo po prawej farbowane przez 2 godziny,
jajo w środku farbowane przez 1 godzinę,
jajo po lewej farbowane przez 3 godziny (
jajko z brązową skorupką)Smacznego!