Wykonanie
7 lutego 2014
Oj, pracowity był dziś dzień. Pełen eksperymentów kulinarnych o których opowiem dopiero w poniedziałek. Obiad musiał być więc przygotowany ekspresowo. Tak powstały...ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI Z NIESPODZIANKĄSkładniki (4 porcje):1 kg
ziemniaków2
cebule40 dag
boczku4
jajka3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietanki 18%sólpieprzolejBoczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach
oleju na złoty kolor.
Cebulę kroimy w pół-piórka i również podsmażamy na złoto (na osobnej patelni).
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękkie ugniatamy razem z
mlekiem- masa powinna być jednolita, bez grudek. Do purée dodajemy
sól,
pieprz,
cebulę i
boczek. Dokładnie całość mieszamy. Przekładamy ziemniaczki do kokilek. W środku robimy płytkie wgłębienie i wbijamy w nie
jajko. Wokół równomiernie rozlewamy
śmietankę. Całość zapiekamy w piekarniku, do czasu, aż wierzch się zarumieni. Podajemy razem z
kefirem lub
jogurtem naturalnym.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.