ßßß Cookit - przepis na TORCIK CYTRYNOWY Z OWOCOWYM, MOLEKULARNYM KAWIOREM

TORCIK CYTRYNOWY Z OWOCOWYM, MOLEKULARNYM KAWIOREM

nazwa

Wykonanie

masa z białej czekolady
200 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki
masa cytrynowa
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody
sok z 2 cytryn
3 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
poncz cytrynowy
½ szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki spirytusu
owoce
miąższ z żółtego grejpfruta
dekoracja
dekoracyjne rybie łuski
Mój torcik składa się z 6 biszkoptowych blatów i 3 różnych mas.
Pieczemy biszkopta.
Gotowego, wystudzonego biszkopta dzielimy na 6 blatów. Ja wyżej wymienione składniki podzieliłam przez 2 i upiekłam 2 blaty, które podzieliłam na 3 części. Można również każdy blat piec osobno, czyli podzielić ilość składników przez 6.
Przygotowujemy masę z białej czekolady.
Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut- ma być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę łamiemy i umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej śmietanę i mieszamy całość, dopóki składniki się nie połączą i nie otrzymamy jednolitego musu (będzie płynny, ale dość gęsty). Wkładamy miskę do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po upływie wyznaczonego czasu z lodówki wyjmujemy mus czekoladowy. Przekładamy go do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę (ostrożnie, żeby nie zrobić masła). Gotową masę ponownie umieszczamy w lodówce ( na 2 godziny).
Przygotowujemy lemon curd .
Przygotowujemy masę cytrynową.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy ją. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo wlewamy sok z cytryn i lekko stężałą galaretkę cytrynową. Całość miksujemy dokładnie, aż do połączenia się składników.
Przygotowujemy poncz cytrynowy.
Wodę gotujemy z cukrem. Syrop studzimy. Dodajemy do niego sok z cytryny i spirytus.
Kroimy grejpfruta.
Grejpfruta obieramy ze skórki. Dzielimy go najpierw na cząstki, które obieramy z twardej błonki. Usuwamy wszystkie pestki, a czysty miąższ kroimy w kostkę.
Przygotowujemy molekularny kawior .
Składamy tort.
Na paterę wykładamy pierwszy blat z biszkopta. Nasączamy go obficie ponczem cytrynowym (dzięki niemu wszystkie warstwy zlepią się w spójną całość) i rozprowadzamy na nim mus z białej czekolady. Przykrywamy go drugim blatem biszkoptowym. Ten również nasączamy ponczem. Smarujemy go kremem cytrynowym. Wykładamy trzeciego biszkopta. Ponownie nasączamy ponczem i smarujemy kremem lemon curd. Na krem wykładamy połowę pokrojonego grejpfruta. Na czwarty, blat wykładamy pozostały mus cytrynowy, a na piąty krem lemon curd i miąższ grejpfruta. Ostatni blat stanowi wierzch tortu.
Dekorujemy tort rybimi łuskami .
Tuż przed podaniem tort obsypujemy molekularnym kawiorem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/torcik-cytrynowy-z-owocowym.html