Wykonanie
masa z
białej czekolady200 g
białej czekolady250 ml
śmietany kremówkimasa cytrynowa1
galaretka cytrynowa250 ml
wodysok z 2
cytryn3 łyżki
cukru pudru250 ml
śmietany kremówkiponcz
cytrynowy½ szklanki
wodysok z 1
cytryny1 łyżka
cukru2 łyżki
spirytusuowocemiąższ z żółtego
grejpfrutadekoracjadekoracyjne rybie łuskiMój torcik składa się z 6
biszkoptowych blatów i 3 różnych mas.Pieczemy
biszkopta.Gotowego, wystudzonego
biszkopta dzielimy na 6 blatów. Ja wyżej wymienione składniki podzieliłam przez 2 i upiekłam 2 blaty, które podzieliłam na 3 części. Można również każdy blat piec osobno, czyli podzielić ilość składników przez 6.Przygotowujemy masę z
białej czekolady.
Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut- ma być ciepła, ale nie gorąca.
Czekoladę łamiemy i umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej
śmietanę i mieszamy całość, dopóki składniki się nie połączą i nie otrzymamy jednolitego musu (będzie płynny, ale dość gęsty). Wkładamy miskę do lodówki na 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po upływie wyznaczonego czasu z lodówki wyjmujemy
mus czekoladowy. Przekładamy go do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę (ostrożnie, żeby nie zrobić
masła). Gotową masę ponownie umieszczamy w lodówce ( na 2 godziny).Przygotowujemy lemon
curd .Przygotowujemy masę
cytrynową.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy ją. Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo wlewamy
sok z cytryn i lekko stężałą
galaretkę cytrynową. Całość miksujemy dokładnie, aż do połączenia się składników.Przygotowujemy poncz
cytrynowy.
Wodę gotujemy z
cukrem.
Syrop studzimy. Dodajemy do niego
sok z cytryny i
spirytus.Kroimy
grejpfruta.
Grejpfruta obieramy ze skórki. Dzielimy go najpierw na cząstki, które obieramy z twardej błonki. Usuwamy wszystkie pestki, a czysty miąższ kroimy w kostkę.Przygotowujemy molekularny
kawior .Składamy tort.Na paterę wykładamy pierwszy blat z
biszkopta. Nasączamy go obficie ponczem
cytrynowym (dzięki niemu wszystkie warstwy zlepią się w spójną całość) i rozprowadzamy na nim mus z
białej czekolady. Przykrywamy go drugim blatem
biszkoptowym. Ten również nasączamy ponczem. Smarujemy go kremem
cytrynowym. Wykładamy trzeciego
biszkopta. Ponownie nasączamy ponczem i smarujemy kremem lemon
curd. Na krem wykładamy połowę pokrojonego
grejpfruta. Na czwarty, blat wykładamy pozostały mus
cytrynowy, a na piąty krem lemon
curd i miąższ
grejpfruta. Ostatni blat stanowi wierzch
tortu.Dekorujemy tort rybimi łuskami .Tuż przed podaniem tort obsypujemy molekularnym
kawiorem.



