Wykonanie
Limoncello najłatwiej zdefiniować jako doskonałe połączenie aromatu
skórek cytrynowych z
alkoholem. To właśnie aromatyczne
cytryny z okolic Sorrento nadają mu charakterystyczną
żołtą barwę i
cytrusowy smak.Bardzo silnie schłodzone limoncello serwowane jest jako “digestivo” na koniec posiłku, lub jako zimny
drink w upalne, letnie dni. Limoncello występuje również pod postacią gęstego
cytrynowego kremu, w wersji z
mlekiem.Ten boski trunek można łatwo przygotować w domu. Wystsrczy zaopatrzyć się w naturalne, niczym nie pryskane
cytryny, najlepiej sorrentyńskie lub sycylijskie.
LimoncelloSkładniki na 2 , 5 litra limoncello:v 8-10 naturalnych
cytrynv 1 l
spirytusu 95°v 800 g
cukruv 1,3 l
wodyCytryny bardzo dobrze myjemy i osuszamy . Przy pomocy nożyka do
ziemniakw ścinamy żóltą skórkę i eliminujemy ewentualną białą błonkę.
Spirytus wlewmy do hermetycznie zamykanego słoja( najlepiej 1.5L) i dodajemy skórki. Zamykamy i macerujemy przez ok 10/14 dni, pamietając, aby wstrząsać słojem raz na dzień.
Spirytus dzień po dniu, będzie stawał się bardziej
zółty, a skórki białe.
Po ok dwóch tygodniach przygotowujemy
syrop. W garnku podgrzewamy
wodę i dodajemy
cukier, mieszamy do rozpuszczenia się
cukru. Po ostygnięciu wlewamy
syrop do
spirytusu i dobrze mieszamy. Odcedzamy skórki, filtrujemy limoncello przy pomocy filtra do
kawy i rozlewamy do butelek. Pozostawiamy na tydzień do przegryzienia się)Limoncello podajemy dobrze schłodzone.
Posługując się formułką znalezioną w necie, przygotowałam limoncello o ok 33°
alkoholu.
Biorąc pod uwagę, że ciężar objętościowy
cukru to 1,6 kg/l, wychodzi, że przy użyciu 0,8 kg
cukru jego objętość wynosi 500 ml (0,8/1,6=0,5 l- 500 ml)Procent
alkoholu w moim limoncello obliczyłam w następujący sposób: 1000 ml spirytusu+1300ml
wody +500 ml cukru= 2800 ml całkowitego płynu.Procent: 950x100/2800= 33%- 33°Chcąc uzyskać mocniejszy trunek zmniejszamy ilość
wody:1000ml sp+1000ml wody+500ml= 2500950x100/2500= 38%- 38°Ja zostanę jednak przy damskim limoncello 33°).