ßßß
Limoncello najłatwiej zdefiniować jako doskonałe połączenie aromatu skórek cytrynowych z alkoholem. To właśnie aromatyczne cytryny z okolic Sorrento nadają mu charakterystyczną żołtą barwę i cytrusowy smak.Bardzo silnie schłodzone limoncello serwowane jest jako “digestivo” na koniec posiłku, lub jako zimny drink w upalne, letnie dni. Limoncello występuje również pod postacią gęstego cytrynowego kremu, w wersji z mlekiem.Ten boski trunek można łatwo przygotować w domu. Wystsrczy zaopatrzyć się w naturalne, niczym nie pryskane cytryny, najlepiej sorrentyńskie lub sycylijskie.
LimoncelloSkładniki na 2 , 5 litra limoncello:v 8-10 naturalnych cytrynv 1 l spirytusu 95°v 800 g cukruv 1,3 l wodyCytryny bardzo dobrze myjemy i osuszamy . Przy pomocy nożyka do ziemniakw ścinamy żóltą skórkę i eliminujemy ewentualną białą błonkę. Spirytus wlewmy do hermetycznie zamykanego słoja( najlepiej 1.5L) i dodajemy skórki. Zamykamy i macerujemy przez ok 10/14 dni, pamietając, aby wstrząsać słojem raz na dzień. Spirytus dzień po dniu, będzie stawał się bardziej zółty, a skórki białe.
Po ok dwóch tygodniach przygotowujemy syrop. W garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po ostygnięciu wlewamy syrop do spirytusu i dobrze mieszamy. Odcedzamy skórki, filtrujemy limoncello przy pomocy filtra do kawy i rozlewamy do butelek. Pozostawiamy na tydzień do przegryzienia się)Limoncello podajemy dobrze schłodzone.

Posługując się formułką znalezioną w necie, przygotowałam limoncello o ok 33° alkoholu.
Biorąc pod uwagę, że ciężar objętościowy cukru to 1,6 kg/l, wychodzi, że przy użyciu 0,8 kg cukru jego objętość wynosi 500 ml (0,8/1,6=0,5 l- 500 ml)Procent alkoholu w moim limoncello obliczyłam w następujący sposób: 1000 ml spirytusu+1300ml wody +500 ml cukru= 2800 ml całkowitego płynu.Procent: 950x100/2800= 33%- 33°Chcąc uzyskać mocniejszy trunek zmniejszamy ilość wody:1000ml sp+1000ml wody+500ml= 2500950x100/2500= 38%- 38°Ja zostanę jednak przy damskim limoncello 33°).