Przed Bożym Narodzeniem zaopatrzyłam się w ekologiczne cytryny i zrobiłam 3 rodzaje alkoholu z cytryną w roli głównej : likier cytrynowy, cytrynówkę i krem cytrynowy. Alkoholecytrynowe można zrobić o każdej porze roku ; w zimie rozgrzewają, w lecie, schłodzone - orzeźwiają.Odsłona pierwsza - likier cytrynowy - nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z kuchni pod wulkanem .SKŁADNIKI:4-5 cytryn1/2 l spirytusu40-50 gad cukru1/2 l wodyCytryny wyszorować i wytrzeć. Nożykiem ściąć żółtą skórkę. Do słoja wlać spirytus i wrzucić skórki, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Z wody i cukru przygotować syrop, ostudzony połączyć ze spirytusem. Przefiltrować, wlać do butelek. Można pić już po 7 dniach od przefiltrowania.