ßßß
Składniki (na 6 deserów):- duży kubek (330 ml) słodkiej śmietany 30%,- dwie galaretki cytrynowe,- 0,5 l wody,- kubek porzeczek (ja wybrałam: porzeczki czarne, białe i czerwone z dodatkiem malin),- pucharki lub wysoki szklanki, rondelek, łyżka, mikser, miska.
Wykonanie:1. Wodę wlewam do rondelka i zagotowuję. Do gorącej wody wsypuję dwa opakowania galaretki i odstawiam w chłodnym miejscu do momentu, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Warto galaretkę od czasu do czasu zamieszać.2. Jeśli galaretka jest już gotowa, śmietanę wlewam do miski i ubijam, a następnie stopniowo, ciąglemieszając, dodaję tężejącą galaretkę.3. Gotową masę przelewam do przygotowanych naczyń i wkładam do lodówki na ok. 2-3 godziny.4. Na gotowe ptasie mleczko wykładam mieszankę owoców i gotowe :)