Wykonanie

Przepyszne, słodko-kwaśne (niektórzy uważają, że bardziej słodkie, niż kwaśne) i oryginalne...(Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com)Składniki (na 12 babeczek):kruche ciasto175 g
mąki pszennej100 g
masła1 łyżka
cukru pudru1
żółtkokrem z
białej czekolady150 g
białej czekolady1/2 szklanki
śmietany kremówki 36%krem z
owoców marakui5
owoców marakui70 g
cukru1
jajko1
żółtko1 łyżka
soku z cytryny50 g
masłaPrzygotowywanie babeczek rozpoczynamy dzień wcześniej od zrobienia kremu z
marakui, bo musi schłodzić się porządnie i zgęstnieć przez noc.W niedużym garnuszku roztrzepujemy
jajko,
żółtko i
cukier do połączenia się wszystkich składników. Podgrzewamy garnuszek na małym ogniu, cały czas mieszając jego zawartość.Od razu dodajemy
masło, pulpę z
marakui i
sok z cytryny. Mieszamy. Krem musi się zagotować-
zrobi się wówczas gładki i gęsty.Przelewamy mus do wyparzonego słoiczka i zakręcamy go mocno. Schładzamy go przez noc w lodówce.Następnego dnia przygotowujemy kruche ciasto.W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki (
mąkę,
masło,
żółtko,
cukier puder) i zagniatamy je ręcznie- dość energicznie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.Formę do muffinek smarujemy
masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy koła z ciasta, umieszczamy je w formie na muffinki, wyrównujemy brzegi, a dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy babeczki w temperaturze 180*C przez około 20 minut, do zezłocenia się ciasta.Przygotowujemy
krem czekoladowy.
Śmietanę kremówkę umieszczamy w garnuszku o grubym dnie i podgrzewamy ją do zagotowania. Ściągamy naczynie z palnika, wrzucamy posiekaną drobno
białą czekoladę. Odstawiamy całość, co pewien czas mieszając, aż
czekolada całkowicie się rozpuści.
Krem czekoladowy przelewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzony krem ubijamy do otrzymania sztywnej masy (zajmie to około 5-6 minut). Napełniamy nim kruche babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki dopełniamy kremem z
marakui.








