11 grudnia 2013Torcik urodzinowy mojego Połówka. I choć z nazwy brzmi mało męsko, to znajduje się w nim wszystko, co Ł. lubi najbardziej: truskawki, galaretka, biszkopt, bita śmietana :-)Sto lat!TORCIK "KRÓLEWNA ŚNIEŻKA"Składniki:biszkopt Siostry Anastazji (ilość składników ta sama, ale ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm)masa truskawkowa1 kg truskawek mrożonych1 szklanka drobnego cukru1 szklanka wody2 budynie śmietankowe2 galaretki truskawkowemasa z bitej śmietany1/2 l śmietany 30 %2 opakowania Bita ŚmietanaŚnieżka2 łyżki cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru50 g czekolady gorzkiejPieczemy biszkopta .Przygotowujemy masę truskawkową.Truskawki rozmrażamy. Do kubeczka zlewamy sok (z 1 kg truskawek powinno powstać 1/2 szklanki soku). Owoce miksujemy na jednolity mus za pomocą blendera. Do garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Zagotowujemy syrop. Wlewamy do niego mus truskawkowy. Budynie rozpuszczamy w soku truskawkowym zlanym z owoców i wlewamy je do gotującego się musu. Chwilę gotujemy całość. Zdejmujemy masę z ognia i mieszając wsypujemy galaretki. Jeszcze gorącą masę truskawkową wylewamy na biszkopta.Przygotowujemy bitą śmietanę.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod sam koniec dodajemy dwa opakowania Śnieżki. Miksujemy całość chwilę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na całkowicie stężałą i zimną warstwę truskawkową.Wierzch tortu posypujemy startą czekoladą.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.