ßßß Cookit - przepis na TORCIK "KRÓLEWNA ŚNIEŻKA"

TORCIK "KRÓLEWNA ŚNIEŻKA"

nazwa

Wykonanie

11 grudnia 2013
Torcik urodzinowy mojego Połówka. I choć z nazwy brzmi mało męsko, to znajduje się w nim wszystko, co Ł. lubi najbardziej: truskawki, galaretka, biszkopt, bita śmietana :-)
Sto lat!
TORCIK "KRÓLEWNA ŚNIEŻKA"
Składniki:
biszkopt Siostry Anastazji (ilość składników ta sama, ale ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm)
masa truskawkowa
1 kg truskawek mrożonych
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka wody
2 budynie śmietankowe
2 galaretki truskawkowe
masa z bitej śmietany
1/2 l śmietany 30 %
2 opakowania Bita Śmietana Śnieżka
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej
Pieczemy biszkopta .
Przygotowujemy masę truskawkową.
Truskawki rozmrażamy. Do kubeczka zlewamy sok (z 1 kg truskawek powinno powstać 1/2 szklanki soku). Owoce miksujemy na jednolity mus za pomocą blendera. Do garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Zagotowujemy syrop. Wlewamy do niego mus truskawkowy. Budynie rozpuszczamy w soku truskawkowym zlanym z owoców i wlewamy je do gotującego się musu. Chwilę gotujemy całość. Zdejmujemy masę z ognia i mieszając wsypujemy galaretki. Jeszcze gorącą masę truskawkową wylewamy na biszkopta.
Przygotowujemy bitą śmietanę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod sam koniec dodajemy dwa opakowania Śnieżki. Miksujemy całość chwilę. Gotową bitą śmietanę wykładamy na całkowicie stężałą i zimną warstwę truskawkową.
Wierzch tortu posypujemy startą czekoladą.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/torcik-krolewna-sniezka.html