ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z trzema rodzajami czekolad i polewą ganache

Sernik na zimno z trzema rodzajami czekolad i polewą ganache

nazwa

Wykonanie

Pyszny idealnie słodki. Sprawdzi się świetnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pracochłonne wypieki. Prosty a przy tym pyszny i posmakuje wszystkim. To moje imieninowe ciasteczko :) Przepis ze strony Domowe Wypieki z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)
Składniki na spód:
210 g ciasteczek typu digestive
7 łyżek rozpuszczonego masła
Ciasteczka dokładnie rozkruszyć najlepiej przy pomocy malaksera. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód dokładnie wylepić masą ciasteczkową i odstawić do lodówki.
Składniki na masę:
500g sera twarogowego wiaderkowego
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g śmietany 30-36%
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
100g czekolady białej
3 łyżeczki żelatyny+6 łyżek zimnej wody
Żelatynę namoczyć dokładnie w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych (każdą osobno w osobnych miseczkach). Napęczniałą żelatynę chwileczkę podgrzewamy (najlepiej w kąpieli wodnej) by się rozpuściła. Dodajemy do niej odrobinę sera i mieszamy by nie powstały grudki, a następnie całość wlewamy do sera i miksujemy.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki. 1/3 sera mieszamy dokładnie z gorzką czekoladą i dodajemy 1/3 ubitej kremówki. Dokładnie mieszamy (ja robiłam to blenderem dzięki temu serek był idealnie wymieszany z żelatyną i czekoladą). Wlewamy masę na spód i wstawiamy na chwilkę do stężenia do lodówki. Następnie identycznie postępujemy z czekolada mleczna i białą. Odstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.
Składniki na polewę ganache:
100g czekolady mlecznej
kilka łyżek śmietany kremówki 30-36%
ponadto:
wiórki białej czekolady do dekoracji
kilka truskawek
Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietany. Całość podgrzewać jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia. Wystudzić
Gdy sernik dobrze stężeje, wyjmujemy go, układamy delikatnie na paterze tortowej i polewamy polewą. Wierzch posypujemy tartymi wiórkami z białej czekolady i dekorujemy truskawkami. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/06/sernik-na-zimno-z-trzema-rodzajami.html