Wykonanie

Pyszny idealnie słodki. Sprawdzi się świetnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pracochłonne wypieki. Prosty a przy tym pyszny i posmakuje wszystkim. To moje imieninowe
ciasteczko :) Przepis ze strony Domowe Wypieki z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)Składniki na spód:210 g
ciasteczek typu digestive7 łyżek rozpuszczonego
masłaCiasteczka dokładnie rozkruszyć najlepiej przy pomocy malaksera. Dodać roztopione
masło i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód dokładnie wylepić masą
ciasteczkową i odstawić do lodówki.Składniki na masę:500g
sera twarogowego wiaderkowego1/2 szkl
cukru pudru2 łyżeczki
cukru waniliowego300g
śmietany 30-36%100g
czekolady gorzkiej100g
czekolady mlecznej100g
czekolady białej3 łyżeczki żelatyny+6 łyżek zimnej
wodyŻelatynę namoczyć dokładnie w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia.
Twaróg zmiksować z
cukrem pudrem i
waniliowym.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Czekolady rozpuścić w kąpielach
wodnych (każdą osobno w osobnych miseczkach). Napęczniałą
żelatynę chwileczkę podgrzewamy (najlepiej w kąpieli
wodnej) by się rozpuściła. Dodajemy do niej odrobinę
sera i mieszamy by nie powstały grudki, a następnie całość wlewamy do
sera i miksujemy.Wyjmujemy tortownicę z lodówki. 1/3
sera mieszamy dokładnie z
gorzką czekoladą i dodajemy 1/3 ubitej kremówki. Dokładnie mieszamy (ja robiłam to blenderem dzięki temu
serek był idealnie wymieszany z
żelatyną i
czekoladą). Wlewamy masę na spód i wstawiamy na chwilkę do stężenia do lodówki. Następnie identycznie postępujemy z
czekolada mleczna i białą. Odstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.Składniki na polewę ganache:100g
czekolady mlecznejkilka łyżek
śmietany kremówki 30-36%ponadto:wiórki
białej czekolady do dekoracjikilka
truskawekCzekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli
wodnej z kilkoma łyżkami
śmietany. Całość podgrzewać jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia. WystudzićGdy sernik dobrze stężeje, wyjmujemy go, układamy delikatnie na paterze tortowej i polewamy polewą. Wierzch posypujemy tartymi wiórkami z
białej czekolady i dekorujemy
truskawkami. Smacznego :)

