ßßß Cookit - przepis na SZYNKA MIODOWA

SZYNKA MIODOWA

nazwa

Wykonanie

22 grudnia 2013
SZYNKA MIODOWA
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
3 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
kilka ziarenek jałowca
3 listki laurowe
200 ml soku jabłkowego
50 ml oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Czosnek, sól, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz rozcieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy mięso. Szynkę układamy w głębokim naczyniu. Sok jabłkowy i sok z cytryny mieszamy z miodem. Miksturą zalewamy mięso i odstawiamy całość w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na minimum 4 godziny. Co godzinę mięso obracamy, bu marynata równomiernie je pokryła. Po upływie wyznaczonego czasu obsmażamy szynkę na oliwie ze wszystkich stron (zamykamy smak wewnątrz mięsa). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Podlewamy je pozostałą marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy szynkę 90 minut.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/szynka-miodowa.html