22 grudnia 2013SZYNKA MIODOWASkładniki:1 kg szynki wieprzowej3 ząbki czosnkukilka ziarenek ziela angielskiego1 łyżka majerankukilka ziarenek jałowca3 listki laurowe200 ml soku jabłkowego50 ml oliwy z oliweksok z 1 cytryny1 łyżka miodusólpieprzCzosnek, sól, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz rozcieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy mięso. Szynkę układamy w głębokim naczyniu. Sok jabłkowy i sok z cytryny mieszamy z miodem. Miksturą zalewamy mięso i odstawiamy całość w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na minimum 4 godziny. Co godzinę mięso obracamy, bu marynata równomiernie je pokryła. Po upływie wyznaczonego czasu obsmażamy szynkę na oliwie ze wszystkich stron (zamykamy smak wewnątrz mięsa). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Podlewamy je pozostałą marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy szynkę 90 minut.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.