Wykonanie

Przepyszny, pachnący jesienią przepis na ...Składniki:
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1/2 kg
mąki pszennej125 ml
mleka3 łyżki
cukru1/2 kostki
masła1 łyżka
cukru waniliowegotroszkę
soli (na czubek łyżeczki)2
jajka + 2
żółtka3 łyżki
oliwynadzienie
orzechowe2
białka1/2 szklanki
cukru pudru200 g mielonych
orzechów włoskichnadzienie
kakaowe2
białka1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakaoPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione
masło,
cukier wanilinowy, 3 łyżki
cukru,
sól,
jaja,
żółtko,
oliwę oraz
mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut)- powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 60 cm x 30 cm (będziemy zwijać ciasto dwukrotnie). Ostatecznie otrzymamy placek o wymiarach 20 cm x 30 cm.Przygotowujemy nadzienie
orzechowe.
Białka ubijamy na sztywną pianę z
cukrem pudrem. Dodajemy zmielone
orzechy. Mieszamy masę energicznie i przekładamy ją na ciasto (rozsmarowujemy ją na 1/3 części placka). Następnie przykrywamy nadzienie
ciastem.Przygotowujemy nadzienie
kakaowe.
Białka ubijamy na sztywną pianę z
cukrem pudrem. Dodajemy
kakao. Mieszamy masę energicznie i przekładamy ją na ciasto (rozsmarowujemy ją na cieście, które przykryło nadzienie
orzechowe). Ponownie przykrywamy nadzienie
ciastem. Możemy wierzch posmarować rozkłóconym
jajkiem.Przekładamy placek na wysmarowaną
masłem blaszkę (można wykorzystać tą dużą blachę, która jest w każdym piekarniku).Pieczemy przekładańca 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.


